Meč između BiH i Grčke sudi Holanđanin Deni Makeli: Navijači Željezničara ga se nerado sjete

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak će na Bilinom polju ugostiti selekciju Grčke u okviru drugog kola kvalifikacija za EP 2020. godine. Pravdu na tom meču dijelit će Holanđanin Deni Makeli (Danny Makkelie, 36).

Makeli je bivši policajac koji je FIFA značku dobio 2011. godine, a na prethodnom SP-u u Rusiji imao je ulogu arbitra u VAR sobi. 

Bh. javnosti Makeli je poznat kada je dijelio pravdu na revanš utakmici Željezničara i Maribora u okviru kvalifikacija za Ligu prvaka. Slovenski tim je 24. jula 2012. godine slavio 1:2, a Makeli je tada donio nekoliko kontroverznih odluka. Želji je pokazao sedam žutih i dva crvena kartona, dok je igračima Maribora dodijelio jedan žuti karton.

Makeli je do sada u karijeri odsudio 419 mečeva na kojima je ukupno pokazao 1.308 žutih (prosjek 3,1), 120 crvenih kartona (prosjek 0,29) i 127 penala (prosjek 0,30), a našoj A reprezentaciji nije nikada sudio.

Njegovi pomoćnici će biti, također, Holanđani Mario Diks i Hesel Stegstra (Hessel Steegstra). Četvrti sudija će biti Pol van Bokel (Boekel).