Michael Jordan je jednom priznao protiv kojeg igrača nije mogao dominirati: Ništa nisam mogao uraditi protiv njega...

.
Michael Jordan važi za najboljeg košarkaša svih vremena, a jedan od glavnih faktora koji ga je napravio onim što jeste nesumnjivo je njegov takmičarski duh.

 

Otkako se pojavio u NBA ligi, Jordan je momentalno postao zvijezda koja je iz utakmice u utakmicu pokazivala da se ne boji takmičiti protiv najboljih košarkaša svijeta u tom trenutku, Larryja Birda i Magica Johnsona. 

Ipak, postojao je jedan igrač koji je u Jordanu tada izazivao divljenje kojeg se ni ‘Air Mike‘ nije mogao u potpunosti osloboditi.

O tome je Jordan pričao u svojoj autobiografskoj knjizi objavljenoj 1998. godine pod nazivom ‘Zbog ljubavi prema igri", gdje je istakao da nije bio impresioniran Birdom i Magicom tokom svoje prve sezone s Chicago Bullsima te da se sa njima mogao takmičiti svaki put kad bi igrao protiv njih.

No, to nije bio slučaj sa Juliusom Ervingom poznatijem kao ‘Dr. J‘. 

"Kada sam došao u NBA ligu, nisam bio ni približno toliko ‘zaljubljen‘ u Magica Johnsona i Larryja Birda koliko sam bio u Juliusa Ervinga", priznao je Jordan i dodao:

"Kao klincu moj prvi nadimak bio je ‘Magic‘, ali jedini igrač za kojeg sam stvarno znao bio je Dr. J".

Jordan se tu nije zaustavio i nastavio je isticati divljenje prema svom idolu.

"Imao sam nekoliko dobrih utakmica protiv Philadelphije tokom moje prve sezone, ali ništa nisam mogao uraditi kada bih se našao nasuprot Juliusa, jer sam osjećao toliko mnogo divljenja prema njemu. Bio sam sretan jednostavno što sam zajedno sa njim na parketu", priznao je Jordan. 

Foto: Twitter