Milan Borjan, golman Crvene zvezde: Protiv Totenhema moramo da budemo mudri

Pobeda protiv Olimpijakosa osokolila je sve u taboru Crvene zvezde i ulila ogromno samopouzdanje pred nastavak takmičenja u UEFA Ligi šampiona.

Uoči teškog gostovanja u Londonu protiv Totenhema, golman šampiona Srbije Milan Borjan veruje da njegov tim nijednog trenutka neće biti u podređenom položaju u duelu sa aktuelnim vicešampionom Evrope.

"Ima još da se igra, ostalo je četiri kola do kraja grupne faze, ali prija pogled na tabelu. Lepo je videti Crvenu zvezdu na drugom mestu u društvu takvih velikana evropskog fudbala. Idemo sada u prestonicu Engleske da se nadigravamo sa ekipom koja je prošle sezone bila istinski hit Lige šampiona. Igraćemo rasterećeno i to nam ostavlja realnu mogućnost da dođemo do pozitivnog rezultata", optimista je kanadski reprezentativac u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Londonski izazov dolazi u pravom trenutku po Crvenu zvezdu jer se ekipa Mauricija Poketinja nalazi u velikoj krizi. Popularni 'Pevci' su primili sedam komada na domaćem terenu od minhenskog Bajerna, a očajnu formu su potvrdili ovog vikenda u Premijer ligi kada su u poslednjim sekundama meča izbegli poraz protiv fenjeraša Votforda.

"Fudbal je čudna igra, nikada ne znate šta može da se desi. Eto, ko bi pretpostavio da će Bajern do vrha napuniti mrežu Totenhema i to na utakmici koju su Englezi sjajno otvorili golom Sona. Moramo da budemo mudri, da slušamo savete Vladana Milojevića i da verujemo u sopstvene mogućnosti. Ne priznajem priču o pritisku zbog poraza u Večitom derbiju od Partizana. Pritisaka uvek ima i pre i posle takvih mečeva. Napravili smo sastanak, seli, razgovarali, okrenuli novi list i fokusirali se na naredne izazove", rekao je Borjan.

Neizbežan je i osvrt na prethodnu utakmicu u kojoj je srpski šampion smogao snage da posle vođstva grčkog Olimpijakosa, konsoliduje redove, napravi preokret i dođe do prvih bodova ove sezone u Ligi šampiona, rezultatom 3:1.

"Bila je to jako teška utakmica. Bratska u navijačkom smislu, ali veoma komplikovana i zahtevna dole na terenu. Pokazali smo želju i htenje, ali pre svega karakter u situaciji kada je protivnik stekao rezultatsku prednost. To je odlika velike ekipe, nema predaje dokle god postoji nada da se dođe do pobede. Trener Milojević je u poluvremenu bio ljut na nas jer se nismo držali dogovora iz svlačionice. Kritika je urodila plodom jer smo u nastavku zaigrali baš onako kakav je bio plan pre utakmice. To nam je lekcija za ubuduće, moramo uvek da slušamo šefa jer je on taj koji analizira rivala i priprema odgovarajuću taktiku", istakao je Borjan.

I golmani imaju pravo da pogreše. Posle briljantnih partija u kvalifikacijama za Ligu šampiona, naročito u Kopenhagenu kada je zaslužio čistu 'desetku' za bravure tokom penal-ruleta, zaslužio je i Borjan pravo na jedno loše veče.

"Moram još jednom da se izvinim kompletnoj zvezdaškoj javnosti zbog greške koju sam napravio kod gola Olimpijakosa. Osetio sam da će Semedo da odigra povratni pas u šesnaesterac i hteo sam da budem bliži stativi, da eventualno presečem taj pas. Lopta je dobila čudnu putanju, prevarila me i završila u mreži. Takva je golmanska sudbina, greške se pamte večno, dok dobre stvari brzo padaju u zaborav. Ubeđen sam da su mi navijači već oprostili. Pre svega zbog prethodnih odbrana, ali i zbog svih budućih koje će im doneti nove radosti u Ligi šampiona i domaćem prvenstvu. Meni je najvažnije da je klub stao iza mene. Imam bezrezervnu podršku saigrača, stručnog štaba i rukovodilaca. Brzo sam podigao glavu i nastavio kao da se ništa nije desilo", kazao je Borjan.

Milan Borjan ne pripada grupi ostrašćenih navijača koji ljubav prema svom klubu mere količinom mržnje prema protivniku.

"Za srpski fudbal je fenomenalna stvar što se i Partizan plasirao u grupnu fazu Lige Evope. Rekao sam i pre njihovog gostovanja u Kazahstanu da bih voleo da pobede jer nam je svaki bod u Evropi zlata vredan u trci za što bolji koeficijent. Moramo da razmišljamo o opštem interesu, a taj interes je u ovom trenutku 15. mesto na rang listi UEFA i pravo da imamo dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona", rekao je Borjan.

O uticaju Zvezdinih uspeha na raspoloženje ljubitelja fudbala širom Srbije, dovoljno govori broj obožavalaca koji su opkolili Milana Borjana dok je razgovarao sa reporterom Anadolu Agency ne beogradskom Trgu republike.

"Mislim da je ovo vrhunac moje popularnosti. Zvezda je jedan od najvećih klubova u Evropi, ima ogroman broj navijača i sama činjenica da si deo jednog takvog giganta, automatski znači da si veoma popularna ličnost. Navikao sam da se nosim sa tim stvarima. Štaviše, predstavlja mi čast i privilegiju da svakom od tih navijača izađem u susret i da im ulepšam dan. Sve je to prirodno. Shvatio sam da kao član velikog kluba imam obavezu da ispunjavam želje ljudima koji žive za svoju Crvenu zvezdu. Moram da pohvalim i Fudbalski savez Srbije koji je omogućio ljubiteljima fudbala da u danima kada naša dva najveća kluba igraju svoje utakmice u Evopi, uživaju u centru Beograda u društvu svojih ljubimaca i da na velikom video-bimu prate dešavanja sa terena. 'Fun-fest' je normalna pojava u svim velikim evropskim gradovima i srpska prestonica je zahvaljujući uspesima Crvene zvezde i Partizana konačno ušla u grupu fudbalskih metropola", istakao je Borjan, zamenik kapitena Zvezde.