Miroslav Stevanović: Kako sam odbio FK Sarajevo?

Miroslav Stevanović za Oslobođenje govori o svojoj karijeri, klubovima u kojima je igrao, o Servetteu u kojem sada igra, navijačima Želje te Mehi Kodri

Kao dječak je zavolio fudbalsku igru i po cijele dane neumorno trčkarao za loptom u Zvorniku, gdje se rodio i odrastao. Bio je brz i okretan, pa je često izlazio kao pobjednik iz duela s mnogo poznatijim igračima od njega. Tipičan dešnjak, podsjećao je na igrače s ovih prostora, i šire, koji su koristili isključivo desnu nogu, dok im je lijeva služila za održavanje ravnoteže prilikom kretanja i trčanja. Radi se o Miroslavu Stevanoviću, koji je klupsku karijeru počeo u FK Drina, a 2004. godine godina prešao u Vojvodinu.

Sve utakmice

- Prije trinaest godina otišao sam iz Drine, u tadašnje juniore Vojvodine, a poslije toga sam bio na pozajmici u Paliću, kaže nam Miroslav Stevanović na početku razgovora za Oslobođenje.

Nakon epizode u Vojvodini stiže na posudbu u Borac iz Banjaluke, gdje se u prvoj sezoni okitio trofejem Kupa Bosne i Hercegovine, a kazao nam je da je to bila prekretnica u njegovoj karijeri.

- Stigao sam u Borac na posudbu, jer sam bio uključen u transfer Nemanje Bilbije, koji je otišao u suprotnom smjeru. Tih šest mjeseci koje sam proveo u Banjaluci odigrao sam sve utakmice u dresu Borca te osvojio Kup BiH, istakao je Stevanović, koji je u pohodu na taj trofej Banjalučana postigao pogodak u finalu protiv Željezničara.

Posudba i iskustvo koje je stekao u Borcu stigli su u pravom trenutku za njega, jer se poslije toga ustalio u prvi tim Vojvodine, gdje se zadržao dvije godine, a ukupno je odigrao 69 utakmica, te postigao 12 golova. Uspio je dobiti nagradu za najboljeg fudbalera Autonomne Pokrajine Vojvodine. Zahvaljujući svojim odličnim igrama, stigao je poziv i od španskog velikana, a Stevanović je otkrio da je transfer u Sevillu bio prevelik korak u tom trenutku.

- Moja glava u tom trenutku nije bila spremna za to. Od samog početka nisam vjerovao u sebe i mislim da je to na kraju presudilo. Nisam se držao jasnih ciljeva, a to je da se od samog početka borim za svoje mjesto u timu. Bio sam mlad i uplašen, pa je na kraju ispalo kako jeste i sigurno mi je žao, priča nam bivši fudbaler Željezničara.

Iz greške u grešku

Pritisak u dresu Seville bio je normalna stvar, jer nije bilo lako da jedan fudbaler iz Bosne i Hercegovine završi u Španiji i to iz srbijanske Superlige. Poznato je da je Sevilla klub iz Andaluzije koji je LaLigu prvi put osvojio u sezoni 1945/46, pet puta bio je pobjednik Kupa kralja, a rekorder je po broju naslova u Kupu UEFA ili Evropskoj ligi gdje je izlazio pet puta kao pobjednik. Stevanoviću je bilo nevjerovatno da ga takav klub želi vidjeti u svojim redovima, a o interesu Seville je čuo preko Emira Spahića.

- U prvom trenutku kada je stigao poziv bio sam veoma iznenađen i nisam mogao vjerovati. Pritiska je bilo, a jedina greška je bila ta što nisam vjerovao u sebe. Kada bih mogao vratiti vrijeme unazad, sigurno bi to bilo dosta bolje i drugačije, istakao je Stevanović kojem je na potpisu ugovora sa španskim velikanom prvi čestitao fudbaler Rome i kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko.

Nakon što je uspješno upisao debi u novom klubu na utakmici Kupa kralja protiv Mallorce, odigravši drugo poluvrijeme, uslijedio je debi protiv Valencije u sklopu LaLige. No, Stevanović je imao više povjerenja kod trenera Michela, ali je dolaskom Unayja Emeryja pao u drugi plan, nakon čega je uslijedila posudba u Elche gdje je već u prvoj utakmici postigao pogodak protiv Benfice, ali ni tu nije dobio pravu priliku za dokazivanje.

Poslije šest mjeseci otišao je na posudbu u Alaves, koji se takmičio u Segundi, gdje je u trinaest utakmica postigao jedan pogodak, i prije nego je prešao u mađarski Gyori, Stevanović nam je otkrio da je Sarajevo bilo zainteresovano za njega.

- Tada je Sarajevo bilo zainteresovano za mene, jer je tada klub preuzeo Meho Kodro, koji me je gledao dok sam igrao u Španiji, istakao je Stevanović te dodao da je na pregovore otišao čisto da ispoštuje Kodru, jer se u tom trenutku nije želio vratiti u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Poslije kratke epizode u Grčkoj gdje je nastupao za Ergotelis, karijeru je nastavio u Željezničaru. U plavom dresu uspio je vratiti formu na željeni nivo i bio je jedan od miljenika navijača, a smatra da je poziv tima s Grbavice došao u pravom trenutku.

- Došao sam u neku fazu svoje karijere i života gdje sam išao iz greške u grešku, pa je i moja karijera krenula tim putem. Poslije lutanja u Mađarskoj i Grčkoj, odlučio sam se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, gdje sam dobio poziv od Željezničara, istakao je bivši fudbaler Seville, koji je kazao da nijednog trenutka nije sumnjao u svoju odluku da nastavi karijeru u plavom dresu, jer je za godinu i po odigrao veliki broj utakmica, a u svakoj je dao svoj maksimum. Ipak, u Željezničaru nije uspio osvojiti titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Najkorisniji igrač

Ono što je važno spomenuti jeste i anegdota poslije pogotka protiv Sarajeva na Koševu, koja je kružila među navijačima. Naime, pričalo se da poslije tog susreta u gradu nije mogao platiti ništa, jer su ga navijači Željezničara na svakom ćošku častili.

- Što se tiče tog čašćavanja, istina je. Živio sam blizu njemačke ambasade, a u blizini se nalazio jedan kafić u kojem su neki konobari navijali za Sarajevo, a neki za Željezničar. Poslije te pobjede na Koševu kad god bih se pojavio, a da su tu bili navijači Željini, nikada nisu dozvolili da platim, sjeća se Stevanović, koji je proglašen za najboljeg fudbalera BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2016/2017.

Iz Željezničara odlazi u Švicarsku. Prelaskom u Servette postao je standardan fudbaler u ekipi i nosilac igre, a u prvoj sezoni proglašen je za najkorisnijeg igrača s deset golova i 14 asistencija te je bio jedan od najzaslužnijih fudbalera za plasman kluba u elitni rang. Njegov klub se trenutno nalazi na petom mjestu švicarske prve lige, a u 18 kola zabilježio je sedam pobjeda, šest remija i pet poraza. Stevanović ističe da mu je u nakon samog dolaska u Švicarsku mnogo značila podrška Mehe Kodre.

- Meho mi je pružao ogromnu podršku i zahvaljujući nagradama raslo je i moje samopouzdanje. Ukoliko bi se desilo da sutra napustim klub, ne bih se pokajao zbog dolaska u Švicarsku, istakao je nekadašnji fudbaler Borca te dodao da je dolazak u Servette bio jedan od najboljih poteza u njegovoj karijeri.

Na klupi švicarskog kluba dugo vremena se nalazio upravo pomenuti Kodro, a Stevanović je ponovio da je najviše zbog njega prihvatio tadašnji prelazak u Servette. Sada je trener ekipe Alain Geiger, a i kod njega Stevanović uživa veliko povjerenje. U aktuelnoj sezoni Stevanović je odigrao 16 utakmica, a postigao je tri gola.

- Već šest mjeseci smo u prvoj ligi i do sada to ne izgleda loše. Mnoge protivnike smo iznenadili i malo je njih koji su očekivali od nas da ćemo se plasirati u najviši rang švicarskog prvenstva, a kamoli da ćemo i ovako igrati, završio je nekadašnji fudbaler Željezničara i dodao da se tim trenutno nalazi u Portugalu gdje se spremaju za drugi dio prvenstva kako bi na kraju sezone uspjeli izboriti plasman u Evropu.

Stevanović je član mladih, ali i A selekcije Bosne i Hercegovine. Nastupao je za U17, U19 i U21, a prije devet godina prvi put je dobio poziv u A tim i to na utakmici protiv Bjelorusije kada je naša reprezentacija igrala susret u sklopu grupe D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Jedan pogodak

Zvanični debi imao je protiv Irske u Dublinu prije osam godina. Bio je jedan od igrača iz Premijer lige Bosne i Hercegovine koji je nastupao na Kirin kupu u Japanu te pod vodstvom Mehmeda Baždarevića uspio je osvojiti trofej, a u zvaničnim utakmicama u dresu naše reprezentacije odigrao je 13 utakmica te postigao jedan pogodak.