Mladić koji je vrijeđao Rashforda osuđen na zatvorsku kaznu

.
Glavna vijest u engleskim medijima u srijedu su zvižduci koji su na Wembley pratili Harryja Maguirea na meču reprezentacije Engleske.

U isto vrijeme, stiže i vijest da je šest mjeseci nakon finala Evropskog prvenstva u fudbalu jedan od tinejdžera koji je na društvenim mrežama vrijeđao Marcusa Rashforda uhapšen i osuđen.

Zbog rasističkih uvreda izrečenih na račun reprezentativca Egleske Justin Lee Pearce, tinejdžer iz Warchestera osuđen je na šest sedmica zatvora.

Devetnaestogodišnjaku je kazna izrečena u srijedu nakon što je 17. marta na saslušanju priznao krivicu po jednoj tački optužnice (slanje uvredljive poruke na društvenim mrežama) iako je prvobitno pokušao da izbjegne krivicu mijenjajući korisničko ime na Twitter nalogu.

Kada je prvi put priveden, Pearce je negirao krivicu, ali je tokom drugog ispitivanja priznao da je napisao sporne objave na Twitteru.

“Pearce je targetirao određenog fudbalera na osnovu boje njegove kože i njegova akcija je jasno rasistička i puna mržnje. Oni koji na rasnoj osnovi vrijeđaju fudbalere moraju da budu svjesni da za sve ostale upropaštavaju sport. Nadam se da će ovaj slučaj poslati jasnu poruku da nećemo tolerisati rasizam i da će krivci biti procesuirani i kažnjeni najstrože moguće“, poručio je po izricanju presude sudija Mark Johnson.