Musa: "Želimo osvojiti titule, postoje kontakti iz NBA"

B

Bh. košarkaš i reprezentativac Džanan Musa uživa u karijeri koju trenutno uspješno gradi u Real Madridu i željan je trofeja u Evropi, no i dalje se povezuje s NBA ligom, koja je san svakog košarkaša.

 

 

 

Džanan je nakon sjajne pretprošle godine, u kojoj je izabran za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige u dresu Breogana, prešao u veliki Real Madrid te je blistao u kraljevskom klubu.

Naš reprezentativac je bio jedan od ključnih igrača Reala na putu ka osvajanju Eurolige s prosjekom od 14,8 poena po utakmici. Također, izabran je u idealnu petorku ovog takmičenja, a ponovo je uvršten i u najbolju petorku ACB lige. Sjajan je bio i u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, gdje je u dresu reprezentacije BiH prosječno po meču ubacivao čak 18 poena.

- Zahvaljujući svojim uspjesima, zasluženo je izabran za najboljeg sportistu BiH u 2023. godini. To je zaista veliko priznanje za mene. Biti najbolji sportista svoje države je poseban osjećaj, ali je i obaveza prema mladim generacijama - izjavio je Musa u intervjuu za redbull.ba.

 

Najbolja sportistkinja BiH je plivačica Lana Pudar, koja svojim medaljama ispisuje historiju bh. plivanja. U najužoj konkurenciji našle su se još taekwondo takmičarka Ada Avdagić te najbolja svjetska biciklistkinja u disciplini maraton, Lejla Njemčević. Musa itekako cijeni njihove uspjehe.

- Naravno, pratim svaki uspjeh naših sportista i sportistkinja. Njihovi rezultati su još fascinantniji jer ih ostvaruju u veoma teškim uvjetima. Mislim da je konačno vrijeme da im sistem omogući vrhunske uslove - rekao je bh. košarkaš.

Fantastične igre

Džanan fantastično igra u dresu kraljevskog kluba, a ciljevi u ovoj sezoni su očekivani za vrhunsku ekipu kakva je Real. Među njima je u svakom slučaju i odbrana titule u Euroligi.

- Jednostavno, želimo osvojiti titule u svim takmičenjima koje igramo - kazao je Musa. On i društvo su trenutno vodeći u španskoj ACB ligi i Euroligi.

Real je tokom ljeta prošle godine dobio veliko pojačanje, a to je sjajni Argentinac Fakundo Kampaco (Facundo Campazzo).

- Faku je odličan momak, rasteretio je određene momente u toku utakmice. Također, donio nam je novu energiju i definitivno nam je dosta lakše igrati zahvaljujući njemu - iskren je bio sjajni košarkaš kraljevskog kluba.

U nizu brojnih pobjeda se dogodi i poneki poraz, a primjer je onaj teži od Monaca u Euroligi. Ipak, Džanan i društvo su optimistični pred najvažniji dio sezone.

 - Sezona je jako duga, oscilacije su normalne. Suočavamo se s nekoliko povreda, ali mislim da ćemo ubrzo biti kompletni i u potpunosti spremni za najvažniji dio sezone - uvjeren je Džanan. Nakon tog poraza je “pao” Bilbao pa se ovim trijumfom ekipa vratila na pravi put.

- Igramo u kombinovanom sastavu i sigurno da nam svaka pobjeda znači pa tako i ova. Kao što sam već rekao, vjerujem da ćemo ubrzo biti kompletni i nastaviti gdje smo stali - dodao je on.

Kao najvećeg rivala u Euroligi vidi španskog rivala.

- Barcelona sigurno da prednjači u toj ulozi. Imaju dobar tim i moramo biti na svom najvišem nivou kako bismo ostvarili svoj cilj - jasan je bio Musa.

Zadovoljan performansama

Gust raspored i igranje u visokom tempu velik su izazov za cijeli tim.

- Sigurno da se iz tima izvlači maksimum te da u datom trenutku nema prostora za nešto bolje od ovog. Tim je oborio rekord s najviše uzastopnih pobjeda u sezoni i to dovoljno govori da su stvari na pravom mjestu. Imali smo težak raspored i odradili smo jako dobar posao - istakao je košarkaš madridskog kluba.

Svojim performansama na parketu je zadovoljan.

- Generalno, igram jako dobro i zadovoljan sam. Ipak, sezona je duga i ponekad se dogode oscilacije, ali smatram da svi naši igrači igraju vrhunski, da su na najvišem ličnom nivou - rekao je Musa.

Reprezentaciju BiH očekuju kvalifikacije za Eurobasket 2025. Naš državni tim nije bez šansi za plasman, no moraju se posložiti neke "kockice". Protivnici su nam Hrvatska, Francuska i Kipar.

- Sve zavisi od naše forme i od toga koji igrači biti na raspolaganju selektoru. U punom sastavu definitivno imamo šanse da odemo na Eurobasket - smatra Džanan.

Kontakti iz NBA

Musa se uvijek povezuje s NBA, najboljom ligom svijeta u kojoj već ima određeno iskustvo jer je nastupao za Brooklyn Netse.

- Mogu reći da postoje kontakti iz NBA lige, ali puštam da vrijeme uradi svoje. U međuvremenu radim na sebi i fokusiran sam na trenutak. Sve ostalo ostavljam za period odmora - završio je Musa.