Na drugi Cazinski maraton stiže preko 900 učesnika i gostiju iz zemalja regiona i Evrope

U Cazinu se 4.augusta ove godine trči drugi BURT maraton i prema svim pokazateljima, biće ovo vrhunski sportski događaj koji i promociju Cazina podiže na najvišu razinu.

Naime, već sada je poznato da tim povodom u Cazin stiže preko 900 posjetilaca iz zemalja regiona i Evrope. Među najmanje 500 učesnika u ovogodišnjem maratonu biće takmičari iz svih dijelova BiH, zatim iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Švedske, Italije, Njemačke i Holandije. S obzirom da svakog maratonca prati najmanje još jedan član ekipe, tih dana u Cazinu se očekuje zaista veliki broj gostiju. Među učesnicima je takođe, veliki broj elitnih trkača koji dolaze iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, a zbog idealnih karakteristika same staze i organizacije Prvog cazinskog maratona, rezultati na ovogodišnjem se boduju za državno prvenstvo BiH.

Kako je staza certificirana na međunarodnom nivou, dođe li do obaranja nekog svjetskog rekorda, isti će ostati upamćen po mjestu održavanja. Sve u svemu, izniman i po mnogo čemu zanimljivo događaj za koji je, u organizacijskom smislu,
gotovo sve već spremno. -„Ponosni smo na činjenicu da je organizacija prvog maratona u Cazinu tako dobro odjeknula u sportskoj javnosti i veliko nam je zadovoljstvo što već druge godine imamo najbolje ocjene i preporuke. S druge strane, upravo ovaj događaj je najbolji pokazatelj o potencijalima naše dijaspore jer glavni inicijatori ovog maratona, Mirsad Abdaković i Nermin Felić, koji žive u Austriji i koji su stekli znanje i potrebne reference na evropskom nivou, donijeli su nam svoje iskustvo i ideje i zajedno smo ih implementirali. To je taj ključ našeg uspjeha i mi već imamo ideje i planove za nove slične projekte za razvoj atletskih sportova u Cazinu“, kazao je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

Po riječima Mirsada Abdakovića, ovogodišnji cazinski maraton ima puno novih detalja i puno dodatnih poboljšanja. -„Ono što je jako bitno za istaknuti jeste da na ovom maratonu imaju prostora svi. Pri tom mislim na sve kategorije sportaša, rekreativaca, pa čak i onih koji se još nikada u ničem sličnom nisu okušali. Dok će za rezultate i ostvarenje olimpijskih normi trčati profesionalci, ostali se mogu okušati u skladu sa svojim mogućnostima, a čak i hodanje stazom maratona je poželjna opcija. Svakako će biti zanimljiv i maraton za djecu, a sve skupa jedinstven događaj koji će okupiti ogroman broj ljudi iz svih krajeva“, istaknuo je. Prijave za učešće na Drugom cazinskom maratonu još uvijek traju, a od ove godine kreće i njegova promocija na globalnom nivou.