Na današnji dan: Prije 20 godina Dinamu je vraćeno ime, a Croatia otišla u povijest

Bad Blue Boysi
Na današnji dan prije točno 20 godina Velimir Zajec obratio se navijačima ispod zapadne tribine Maksimira i objavio kako je vraćeno ime Dinamo. Croatia je otišla u povijest, želja navijača je ispunjena...

Od lipnja 1991. godine do veljače 1993. bio je HAŠK Građanski nakon čega je ime promijenjeno u Croatia. Takvim odlukama, koje je u djelo proveo tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, protivili su se Bad Blue Boysi čiji je predstavnik Saša Kos, uz Velimira Zajeca i Željka Baltića, jedini bio protiv obje promjene imena.

Nakon dugotrajne represije i borbe navijača za povratkom imena, to se dogodilo upravo na današnji dan 2000. godine. Sve je okončano tajnim glasovanjem Skupštine kluba na kojoj su 43 člana bila za povratak imena, a samo je jedan predložio ime Dinamo-Croatia.

Na Valentinovo 2000. godine pred zapadnom tribinom Maksimira skupilo se više od pet tisuća Dinamovih navijača koji su pobijedili politiku i dobili ono što su željeli. Velimir Zajec obratio se okupljenim navijačima i ponosno uzviknuo: "Imamo Dinamo!"

Izazvalo je to erupciju oduševljenja među navijačima koji su skandirali Dinamu i Zajecu nakon čega su pokušali skinuti metalni natpis Croatia u čemu ih je zaustavila policija. Međutim, to nije bilo važno jer već dan kasnije natpisa nije bilo.

Tadašnji predsjednik kluba Zlatko Canjuga kazao je kako mu je predsjednik Tuđman pred smrt rekao: "Vrati Dinamo djeci".

Ubrzo nakon toga Canjuga je odstupio, a u klub su ušli Zdravko Mamić i Mirko Barišić koji su preuzeli kontrolu. Nitko tada nije bio svjestan da je to bio početak nove borbe pod pokličem: "Vratite nam Dinamo".