Na Grbavici se imaju čemu nadati

Samopouzdanje je ono čega poslije odličnog starta sezone definitivno ne fali igračima Željezničara. Deset bodova iz četiri utakmice i prvo mjesto na tabeli su učinili da se turbulentna predsezona zaboravi s lakoćom.

U Zvorničkoj 27 se tokom pauze između dvije sezone dešavalo dosta toga. Propusti zbog nedobijanja licence za evropska takmičenje i izbor novog rukovodstva su bili u centru pažnje, međutim igre na terenu poput neke magije učine da to sve nestane.

Igrači su ti koji igraju, svojim golovima i odbranama donose pobjede, međutim neko ih mora i usmjeriti kako to da urade. A u Željezničaru trenutno nemaju boljeg čovjeka za takvo nešto od onog ko je već tu - Amara Osima.

Osim je prekaljen "igrač", stari lisac, čovjek koji je u bh. fudbalu direktno ili indirektno već dva desetljeća, najtrofejniji stručnjak u Premijer ligi, trener specifičnog karaktera sposoban da iz svakog igrača izvuče ono najbolje. A, osim toga spreman je i na određeni rizik prilikom sklapanja igračkog mozaika i upravo igrači koje su mnogi dočekali sa mnogo negodovanja (Alispahić i Sadiković) danas su nezamjenjivi kotači Osimovog Željezničara.

Neki igrači izgledaju neprepeznatljivo, naravno u pozitivnom smislu. Posebno se to odnosi na štoperski tandem Kemal Osmanković - Enes Sipović koji na startu sezone djeluju vema sigurno, što proljetos i nije bio slučaj.

Za bh. standarde Osim može poprimiti i epitet taktičkog "mastermajnda", potvrdio je to i u duelu sa Čelikom kada je na startu drugog poluvremena napravio nekoliko rokada, promijenio pozicije određenim igračima, odnosno Ermina Zeca približio Sulejmanu Krpiću i kao rezultat toga stigla je zaista veoma važna pobjeda, prije svega iz ugla samopouzdanja igrača.

Najbolji start u posljednjih šest godina

Plavi s Grbavice ovako dobro nisu startali od sezone kada je u Dolinu ćupova stigla posljednja titula prvaka. Bilo je to u sezoni 2012/2013. Tada je na klupi sjedio, pa ko drugi nego Osim. Također nakon uvodna četiri kola je osvojeno 10 bodova.

U prva četiri kola tekuće sezone Osimovi puleni uopšte nisu imali lagan raspored. Gostovanja u Doboju kod Kaknja i Zenici za Plave su tradicionalno neugodna, a osvojen je puni plijen i to bez primljenog gola, na Grbavici je pobijeđen Zrinjski (1:0). Dok se remi s Borcem (0:0) može smatrati kiksem jer svaki rezultat na domaćem terenu osim pobjede u očima navijača je "kiks".

Dobri rezultati po automatizmu bude euforiju među navijačima. Željezničar je među najpopularnijim klubovima u BiH i nema dileme da će s dobrim rezultatima i slobodnih mjesta na stadionu Grbavica će biti sve manje, a upravo huk i pjesma navijača nerijetko igrače znaju voditi do pobjede.

Generalni dojam je da ova ekipa Željezničara može samo bolje i već sada je jasno da će ova biti puno bolja od prošle sezone...U prilog tome ide i činjenica da Osim tek treba da počne koristiti najzvučnije pojačanje ovog ljeta - Semira Štilića, te da Ermin Zec koji je i u Zenici pokazao klasu, tek treba uhvatiti kontinuitet, piše Sportsport.