Na prodaju najpoznatiji stadion: Vlasnik Fulama kupuje kultni Vembli

Njegova ponuda bit će predstavljena savjetu nogometnog saveza 11. oktobra

Čelnici nogometnog saveza Engleske (FA) danas su na upravnom odboru potvrdili odluku o prodaji kultnog Vemblija. 

Vembli je definitivno najpoznatiji stadion na svijetu, hram nogometa izgrađen je 1923. godine, originalno je imao kapacitet od 127.000 gledalaca. "Preživio'"je prvu obnovu 1963., a potom je 2000. godine srušen do temelja kako bi se izgradio novi, maksimalnog kapaciteta 90.000 gledalaca. 

Izgradnja novog Vemblija završena je 2007. godine, stajao je ukupno 1,1 milijardu eura i sada je jasno kako je taj "podvig" bio debelo preveliki zalogaj za nogometni savez Engleske (FA) i ostale investitore. 

Deset godina mučili su se pokriti troškove održavanja, dobrim su dijelom i uspjeli jer je jedan od najspektakularnijih stadiona tokom godine, osim utakmica engleske reprezentacije i finala FA kupa, bio sjajno popunjen brojnim koncertima najvećih svjetskih zvijezda.

No, ni to nije bilo dovoljno, minus u blagajni bio je sve veći i prodaja stadiona bila je jedini je izlaz. Kako je za engleski nacionalni stadion već neko vrijeme zainteresiran američko-pakistanski milijunaš Šahid Kan (Shahid Khan), čelnici FA odlučili su prihvatiti njegovu ponudu oko 671 milion eura i prodati mu Vembli. 

Njegova ponuda bit će predstavljena savjetu nogometnog saveza 11. oktobra, odlučio je danas deseteročlani upravni odbor.

Vijesti koje su stigle sa zasjedanja upravnog odbora FA su dobrodošle i ohrabrujuće. Nastavljamo da radimo zajedno sa savjetom FA, ministarstvom sporta i gradonačelnikom Londona, u cilju postizanja sporazuma koji će biti u službi engleskog nogometa i budućih generacija - rekao je Kan.