Najbogatiji vlasnici klubova u Italiji: Neočekivano ime na vrhu, Juve i Inter ispod Milana

.
Specijalizovana stranica Forbes objavila je listu najbogatijih vlasnika nogometnih klubova u Italiji, a potpuno neočekivano ime nalazi se na vrhu. Riječ je o drugoligašu Comu.

Član Serije B, koji dolazi iz prelijepog lombardijskog grada na jezeru, u vlasništvu je najbogatijih ljudi Indonezije. Riječ je o porodici Hartono, tačnije Robertu i Mihaelu koji prema Forbesu raspulažu bogatstvom vrijednim 45 milijardi dolara.

Na drugom mjestu je dugogodišnji najutjecajniji čovjek Italije Silvio Berlusconi. Vlasnik Mediaseta i bivši premijer Italijie nije više na čelu Milana, ali trenutno vodi drugoligaša Monzu. Njegovo trenutno bogatstvo je 7,1 milijarda dolara.

Na trećem mjestu je klub s najbogatijim vlasnikom u Seriji A. Riječ je o Fiorentini na čijem je čelu bogati Italoamerikanac Rocco Commisso koji raspolaže sa 6,1 milijardom dolara.

Od najveće trojke italijanskog nogometa prednjači Milan koji je na šestom mjestu. Njegov vlasnik Paul Singer, ispred Elliott Managementa, posjeduje bogatstvo od 4,3 milijarde dolara.

Juventus je "tek" na devetom mjestu pošto njegov John Elkann raspolaže s 2,1 milijardu dolara, dok Intera nema u najbogatijih 10 u Italiji.

Najbogatiji vlasnici nogometnih klubova u Italiji:

1: Robert i Mihael Hartono (Como, 45 milijardi dolara)

2: Silvio Berlusconi (Monza, 7.1)

3: Rocco Commisso (Fiorentina, 6.1)

4: Joey Saputo (Bologna, 4.8)

5: Dan Friedkin (Rome, 4.3)

6: Paul Singer (Milan, 4.3)

7: Marco i Veronica Squinzi i Simona Giorgetta (Sassuolo, 3.9)

8: Renzo Rosso (Vicenza, 3.5)

9: John Elkann (Juventus, 2.1)

10: Antonio Percassi (Atalanta, 1.4)