Najbolji skakač NBA lige ide kod Dončića ili pojačava prvake

Sjajni košarkaš mijenja klub iz samo jednog razloga...

Prošla su već dva i pol mjeseca NBA sezone, klubovi su odigrali oko 35 od ukupno 82 utakmice, a još niti jedna zvijezda nije promijenila ekipu,prenosi sport1.

To će se uskoro svakako promijeniti, prelazni rok završava 6. februara, a glavni kandidat za trejd među NBA zvijezdama trenutačno je centar Detroit Pistonsa Andre Drummond.

On je u tri od prošle četiri sezone bio najbolji skakač lige, a i ove je sezone uvjerljivo na vrhu s prosjekom od 15,8 skokova, odnosno čak 1,6 više od drugoplasiranog Clinta Capele iz Houstona. Kad se tome pridoda 1,8 blokada, učinkovitost od 53,4% šuta te najbolji prosjeci karijere od 17,6 koševa i 2,0 osvojene lopte, jasno je zašto je 26-godišnji centar atraktivan drugim klubovima.

Pistonsi su lani ušli u doigravanje prvi put nakon 2016., ali ovu su sezonu započeli slabo, na omjeru su 12-23. Ipak, to nije glavni razlog dostupnosti Drummonda za trejd, nego opcija u njegovu ugovoru koja mu omogućuje da postane slobodan igrač sljedećeg ljeta.

Drummond ima klauzulu prema kojoj se može odreći 28,8 miliona dolara u sezoni 2020./2021. te potpisati dugoročniji i unosniji ugovor s uspješnijim klubom. Dakle, ne trejdaju li ga Pistonsi do 6. februara, rizikuju da ga na ljeto izgube za ništa.

Adrian Wojnarowski s ESPN-a jučer je javio da Pistonsi već pregovaraju s Atlanta Hawksima i "još nekoliko klubova", ali da trejd nije neizbježan. Vincent Goodwill s Yahoo Sportsa dodaje da su za 211 cm visokog centra zainteresovani i Boston Celticsi, Dallas Mavericksi i Toronto Raptorsi, a CBS Sports im pridodaje Washington Wizardse i Charlotte Hornetse kao klubove koji imaju potrebu za takvim igračem i resurse da ga dovedu.

No potonja dva kluba, a vjerojatno i Hawksi, ne bi ga mogli zadržati na ljeto ako se Drummond želi priključiti klubu koji ima visoke ciljeve. Bostonu fali pravi centar otkako im je Al Horford zbrisao u Philadelphiju, a Dallas ga želi jer je vrhunskog šutera Kristapsa Porzingisa šteta trošiti pod košem i vjeruju da bi bio savršen partner Luki Dončiću u "pick and rollu". Prvaci Raptorsi imaju odličan iskusni centarski par u Marcu Gasolu i Sergeu Ibaki, ali obojici na kraju sezone istječe ugovor pa bi željeli jednog od njih zamijeniti za Drummonda, koji bi uz sve boljeg Pascala Siakama činio kostur ekipe za budućnost.