Najljepša fudbalska priča 2021. godine dolazi iz Srbije

.

Iza nas je jako uzbudljiva fudbalska godina.

Mnogo toga se izdešavalo: Ivaylo Petev postao je novi selektor reprezentacije BiH, Borac je nadoknadio veliki zaostatak za Sarajevom i postao prvak države, FK Mladost DK je za zelenim stolom, po mišljenju mnogih neopravdano, izbačen iz lige, Edin Džeko je napravio transfer u Inter koji je nakon mnogo godina prekinuo seriju Juventusovih titula, klubove su promijenili Ronaldo i Messi, Chelsea i Italija postali su prvaci Evrope, odigrane su evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru...

Upravo iz tih kvalifikacija dolazi nam najljepša fudbalska priča 2021. godine.

Na samom početku kvalifikacija u grupi A odigrana je utakmica između Srbije i Portugala na "Rajko Mitić" stadionu u Beogradu. Bila je to utakmica dva tima koja su bili najveći favoriti u grupi pored Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana.

Gosti su, naravno, bili favoriti, a to su opravdali u prvih 45 minuta kada su pogocima Jote iz 12. i 37. minute vodili s 0:2 i činilo se da će lagano uzeti tri boda na ovom gostovanju.

Ipak, Orlovi nisu tako lako htjeli da se predaju. Odmah na otvaranju drugog dijela igre, u 47. minuti, a gol za smanjenje vodstva gostiju postiže Aleksandar Mitrović.

Već u 60. minuti, bilo je 2:2. Jednu od najljepših akcija u kvalifikacijama odigrali su fudbaleri Srbije, a na kraju Radonjić asistira za Kostića koji pogađa za izjednačenje i erupciju oduševljenja na stadionu.

I jedni i drugi su tada imali otvoren put ka pobjedi, a naredno veliko uzbuđenje u sudijskoj nadoknadi. Milenković pravi oštar start nad Danilom i dobija direktan crveni karton, te Srbija posljednje minute ostaje da igra s 10 igrača.

Četvrta minuta sudijske nadoknade donosi veliku dramu. Cristiano Ronaldo postigao je gol, lopta je očigledno cijelim obimom prešla gol-liniju prije no što ju je Mitrović izbio, no gola nije bilo.

Tada se VAR još uvijek nije koristio u kvalifikacijama, pa je konačna odluka bila na sudijama koji su odlučili da gola nema i ostalo je 2:2.

Cristiano Ronaldo, tada još fudbaler Juventusa, ljutito je bacio kapitensku traku i izašao s terena, a nakon toga slijedi najljepša priča godine.

Vatrogasac Đorđe Vukićević je uzeo bačenu traku, te je ponudio na aukciji i prodao za sjajnih 75.000 dolara. Sav novac donirao je za liječenje 6-mjesečne bebe, Gavrila Đurđevića.

Operacija je uspjela i mali Gavrilo je spašen sigurne smrti. Ništa u životu nije slučajno. Ko zna šta bi s Gavrilom bilo da je Ronaldu priznat pogodak...

Na kraju je Srbija uspjela direktno da ode na Svjetsko prvenstvo i to pobjedom s 1:2 i Lisabonu u posljednjem kolu pogotkom Aleksandra Mitrovića u 90. minuti utakmice, dok će Portugal svoju šansu tražiti u martu kroz baraž u kojem se prvo u polufinalu sastaje s Turskom, a onda igra protiv pobjednika duela Italija - Sjeverna Makedonija.