Najteži dan u životu: Nekoliko sati prije finala stigla je koverta - rekli su mu da ne smije igrati

.

Angel Di Maria nada se da će danas dobiti minute na terenu protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva, ali se prije svega nada da će Argentina osvojiti naslov svjetskog prvaka, koji se čeka od 1986. godine.

Imali su priliku i 2014. godine, no tada je ona propuštena jer je Njemačka u finalu slavila nakon produžetaka, a Di Mariji je to ujedno bio najteži dan u životu.

Kako se nekada gledalo u pokojnog Diega Maradonu, danas se gleda u Lionela Messija. Čarobnjak iz Rosarija ima priliku za posljednji ples, ali naravno nije jedini. Ovisit će to i o drugima, svako će imati svoj zadatak, biće to jako zahtjevna utakmica, ali Argentinci imaju samo jedan san i žele ga ostvariti.

Di Maria ne želi da se ponovi 2014. godina, kada je u finalu s Argentinom izgubio od Njemačke nakon produžetaka. To finale smatra najvećim porazom, a taj dan najtežim u životu.

I pred tu utakmicu, baš kao i pred ovu s Francuskom, Di Maria je imao zdravstvenih problema i bio je upitan. Na kraju nije uopšte igrao, a da stvar bude teža - nisu mu ni dali. 

Nekoliko sati prije finala stigla je "opomena" iz njegovog tadašnjeg kluba Real Madrid i zahtjev da ne smije da igra. Sve to jer je klub već bio spreman da ga proda PSG-u i bojao se da bi nedovoljno oporavljen u finalu mogao teže stradati, pa bi onda dogovor propao. Unatoč tome, Di Maria je bio spreman da zabode Realu nož u leđa i naravno da pomogne naciji da postane svjetski prvak.

"Ljekar iz Argentine Daniel Martinez stigao je s kovertom iz Real Madrida. Reako je da govore kako ne mogu igrati. Tjerali su me da ne igram", priznao je Di Maria u intervjuu za The Players Tribune 2018. godine.

"Svi su čuli glasine da Real želi potpisati Jamesa Rodrigueza nakon Svjetskog prvenstva i znao sam da će me prodati da naprave mjesta. Dakle, nisu htjeli da se njihov igrač povrijedi prije nego što ga prodaju. Zamolio sam Daniela da mi da pismo. Nisam ni otvorio. Samo sam ga raskomadao i rekao da ću ja odlučiti".

Iako je bio spreman voditi bitku s Real Madridom, Di Maria je rekao da je otišao razgovarati s tadašnjim selektorom Argentine Alejandrom Sabellom i njemu ostavio na konačan sud o tome ko će igrati.

Ofanzivni veznjak shvatio je da će selektor osjetiti pritisak da ga iskoristi ako kaže da želi igrati. Nakon razgovora u kojem je Di María čak i zaplakao, Sabella je odlučio igrati s Enzom Perezom.

Di Maria i Messi - prilika da se sve završi na najbolji mogući način

Finale Svjetskog prvenstva bilo je prvo od tri u kojima Di Maria nije igrao. Mučio se i na Copa Americi 2015. i 2016., a Argentina je oba izgubila od Čilea.

Nakon osvajanja olimpijskog zlata s Messijem, činilo se da će povijest njih dvojice završiti bez daljnjih postignuća za reprezentaciju. Sve do prošle godine. Di Maria je postigao gol u finalu Copa America 2021., koje je Argentina dobila 1:0 protiv Brazila, zemlje domaćina tog izdanja. Heroj osvajanja, rekao je da je dobio podršku od svog prijatelja Messija:

"Nezaboravno. On je zahvalio meni, ja njemu. Rekao je da je to moje finale prije utakmice, revanš, jer nisam mogao igrati finale protiv Čilea i Svjetskog prvenstva u Brazilu".

Gol kojim je Di Maria donio Argentini trofej protiv najvećeg rivala

Odnos s Messijem

Messi i Di Maria su jako dobri prijatelji i već godinama sarađuju u reprezentaciji, a dijelili su svlačionicu i u klubu, dok su obojica nastupali za PSG.

"Messi je već sada najbolji svih vremena. Pobjeda na Svjetskom prvenstvu bi to potvrdila, ali on je već sada najbolji", rekao je Di Maria prije početka Mundijala u Rusiji.

Argentina je na prošlom Svjetskom prvenstvu u osmini finala ispala upravo od Francuske, protivnika u finalu Katara.

14-godišnje partnerstvo Messija i Di Marije u Argentini također je imalo poglavlje u Paris Saint-Germainu, sve do kraja prošle sezone, kada je Di Maria prešao u Juventus.

"Bilo je zadovoljstvo podijeliti ovu prošlu godinu s tobom u Parizu. Dugo se poznajemo, ali nije isto u svakodnevnom životu toliko se viđati. To je samo potvrdilo ono što sam već znao, da je on sjajna osoba, i ti i tvoja porodica", stoji u dijelu teksta koji je Messi napisao na rastanku od Di Marije.

Njih dvojica ove nedjelje traže najveće postignuće u karijeri. Nešto što nijedan do sada nisu osvojili, a zaslužili su na osnovu napravljenog u svojim blistavim karijerama. Teških momenata je bilo i previše, no jedan potez jednog od genijalaca može da ispiše historiju. Zato i volimo ovaj sport.