Najveće poniženje u historiji fudbala? Trajalo je nekoliko sekundi, a od muke se samo nasmijao

.
U ljeto 2015. Real Madrid i AC Milan igrali su prijateljsku utakmicu u sklopu predsezonskih priprema, a napadač Rossonera dobio je priliku da zaigra na samom kraju, što je vjerovatno nešto što mu neće nikada nestati iz glave i tih pet sekundi sramote često će se prisjećati.

 

Postoji mnogo načina za djelovanje u jednoj fudbalskom utakmici. Možete šutnuti loptu. Možete trčati. Možete jednostavno samo ostati na svojoj poziciji i gledati razvoj situacije na terenu. Možete provesti taktičku strategiju. Alessandro Matri tog dana nije učinio apsolutno ništa. Nije imao kad. 

Pojavio se na terenu i srušio rekord po vremenu koje (ni)je proveo tamo. Da stvar bude još gora, sve se to događalo u prijateljskoj utakmici u kojoj rezultat nije bitan, a treneri baš tada uglavnom svim igračima daju šansu. Ne kao Matriju, nego barem nekoliko minuta.

Iskusni Matri je svoju šansu također dobio, ali se od muke samo nasmijao jer je sudija odsvirao kraj čim je potrčao prema sredini.

Matri je tu sezonu proveo na posudbu i Laziju, a potom potpisao za Sassuolo. Ovaj 38-godišnjak je još kratko igrao u Bresciji u sezoni 2019/20, pa okačio kopačke o klin.

Imao je priliku da nosi dresove velikana u Italiji kao što su Milan i Juventus, osvajao je Scudetto tri puta, jednom Kup Italije, dva puta Superkup Italije, igrao finale Lige prvaka, ali ništa u karijeri nije ostalo tako upečatljivo kao tih pet sekundi te večeri na američkoj turneji.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Ako ništa, ostaće upamćen kao igrač koji je, vjerujemo, proveo najmanje vremena na terenu.

Osmijeh na njegovom licu je sve rekao i nije bio jedini koji se nasmijao nakon što je čuo sudijsku pištaljku.

U maju 2020. godine donio je konačnu odluku da okonča karijeru s riječima "ne želim praviti budalu od sebe".

"Mogu reći da sam ostvario svoje snove. Kada sam počinjao nisam mislio da ću imati karijeru poput one koje sam imao i da ću osvojiti tri Scudetta", izjavio je Matri za Sky Sport Italia, pa nastavio:

"Ne mogu se požaliti na tok svoje karijere, ali sada sam na kraju puta. Došao sam do ove odluke nakon što sam vidio kako je proteklo mojih zadnjih šest mjeseci u Bresciji... Izgubio sam motivaciju i nisam se dobro osjećao na terenu. Nije mi se više igrao fudbal i nisam želio ostati u klubu ako ne mogu dati ono što je potrebno... Nakon što sam postao slobodan igrač nisam dobio mnogo ponuda, a nijedna od onih koje sam dobio me nije posebno privukla... Preferiram da izbjegnem praviti budalu od sebe. Nedostajat će mi život fudbalera, ali samo velike ponuda me mogla ponovo pokrenuti".

Unatoč tom detalju i 'sramoti' od pet sekundi, isksuni napadač zaista je imao lijepu karijeru, mnogo sretnih momenata, uostalom ima suprugu za kojom uzdiše pola Italije, a ona se zove Federica Nargi.