Nasljednici Messija i Ronalda: U idućih desetak godina gledat ćemo rivalstvo Haalanda i Mbappea

haaland

Pitanje tko je bolji između Lionela Messija i Cristiana Ronalda najčešća je tema rasprave navijača u svijetu nogometa već više od 15 godina. Ove dvije ikone mogu se pohvaliti nevjerojatnom statistikom u klupskom i reprezentativnom nogometu, a još igraju na izrazito visokoj razini, iako je uočljiv pad posljednjih sezona. Unatoč tom “padu”, Messi je od 2019. godine uspio osvojiti dvije nagrade Ballon d’Or za najboljeg nogometaša svijeta, što su neke kladionice, poput 22bet kladionice, uspjele predvidjeti, dok druge nisu budući da su neki drugi igrači, poput Virgila van Dijka i Roberta Lewandowskog, kotirali vrlo visoko.

Među mlađim igračima ima dosta imena koja su se već etablirala kao zvijezde. Među njima dvojica najperspektivnijih su Francuz, Kylian Mbappe i Norvežanin, Erling Haaland. Oba mlada igrača u sjajnoj su formi posljednjih godina i izgleda da će oni biti ti koji će voditi glavnu riječ u svijetu nogometa. Dok je Mbappe zabio 81 gol za PSG u zadnje dvije sezone, Haaland je postigao 72 pogotka za Borussiju Dortmund u istom razdoblju.

Sa sigurnošću se može reći da se Mbappe i Haaland trenutno natječu da se etabliraju kao buduće superzvijezde svjetskog nogometa. U nastavku ćemo ih usporediti na osnovu nekoliko parametara da pokušamo dobiti jasniju sliku tko je u ovom trenutku uspješniji. Valja uzeti u obzir da je Francuz dvije godine stariji od Norvežanina, što je zanimljivo budući da je ista dobna razlika i u slučaju starijeg Ronalda i mlađeg Messija...

Klupski golovi i asistencije

Obje zvijezde započele su svoju profesionalnu karijeru tijekom sezone 2015./16. Mbappe je igrao za AS Monaco u Ligue 1, a Haaland je igrao za norveškog prvoligaša, Bryne FK. Najučinkovitija sezona francuskog napadača bila je 2020./21. u kojoj je postigao 42 gola za najjači klub francuske lige, PSG. Haaland je najviše golova postigao u sezoni 2019./20., ukupno 44 gola za Borussiju Dortmund. Upravo zbog tih silnih golova u jakim klubovima, obojica su među najvrjednijim nogometašima na svijetu.

Mbappe uživa i u jasnoj prednosti nad Haalandom po broju asistencija u klupskom nogometu u dosadašnjem tijeku karijere. Francuz je u dosadašnjih sedam sezona upisao ukupno 100 asistencija, čak 64 više od svog rivala Haalanda koji je upisao 36 asistencija. Zvijezda PSG-a dala je najviše asistencija, 18, u sezoni 2019./20, dok je norveški napadač upisao 12 u sezoni 2020./21., što je njegov najveći broj asistencija u jednoj sezoni do sada. Bit će zanimljivo vidjeti kako će mladi Norvežanin surađivati s novim suigračima u Manchester Cityju.

Reprezentativni golovi i asistencije

Mbappe je debitirao 2017. za Francusku i nastupio je u 57 utakmica za “Les Blues” u čijem je dresu zabio 27 puta i upisao 21 asistenciju. Haaland je, s druge strane, debitirao za A vrstu Norveške 2019. godine i do sada je postigao čak 20 golova i upisao dvije asistencije u 21 utakmici.

Klupski i reprezentativni trofeji

Kylian Mbappe je u dosadašnjoj karijeri osvojio pet ligaških naslova i tri kup-natjecanja. Od pet naslova prvaka, četiri su došla s PSG-om, a jedan s Monacom. Haaland je osvojio dva naslova prvaka i dva kup-natjecanja. Naslov državnog prvaka koji je Haaland osvojio bio je u Austriji s Red Bull Salzburgom.

Kylian Mbappe igra za puno jaču reprezentaciju u usporedbi s Haalandom. Mbappe je već osvojio veliki trofej u dosadašnjoj karijeri, 2018. godine pobijedivši u finalu Svjetskog prvenstva Hrvatsku, a nakon susreta izabran je za najboljeg mladog igrača turnira. Haalandu će takav ostvaraj teško poći za nogom...