Nastavljena sječa trenera u Engleskoj: Portugalcu presudio gradski derbi

Everton je otpustio trenera Marka Silvu (Marco, 42), koji je tako na klupi kluba sa Gudison parka proveo 18 mjeseci. Portugalcu je presudio poraz u gradskom derbiju od vodećeg Liverpula (2:5) nakon kojeg je Everton pao u opasnu zonu Premijer lige Engleske u nogometu.

Klub je saopćio da će Silvu kao privremeno rješenje naslijediti Dankan Ferguson (Duncan), koji će voditi ekipu u susretu protiv Čelzija u subotu. Engleski mediji tvrde da bi se na klupu kluba iz Liverpula mogao vratiti bivši trener Dejvid Mojes (David Moyes).

Umjesto očekivane borbe za plasman u Evropu, Everton se nakon serije od osam poraza u 11 utakmica našao u zoni ispadanja u niži rang. Pet golova primljenih od Liverpula, što se Evertonu posljednji put u gradskom derbiju desilo još 1982. godine, presudilo je portugalskom stručnjaku.

Silva je četvrta premijerligaška žrtva među trenerima u manje od dvije sedmice. Ranije su šefove struke smijenili Totenhem, Arsenal i Votford, kada su bez posla ostali Maurisio Poketino (Mauricio Pochettino), Unaj Emery (Unai Emery) i Kike Sančez Flores (Quique Sanchez Flores).