Navijač Bayerna iz BiH se prisjetio kultnog finala: "Plače babo, plačem ja, plače i sestra za nama"

.
Legendarno finale Lige prvaka 1999. godine

 

Jedno od finala Lige prvaka koje se najviše pamti je ono 1999. godine odigrano između Manchester Uniteda i Bayerna, kada su Crveni đavoli s dva gola u sudijskoj nadoknadi stigli do preokreta i titule prvaka Evrope. Te utakmice se, u razgovoru za SportSport.ba, prisjetio jedan navijač Bayerna iz Bosne i Hercegovine.

Poznato je da veliki evropski klubovi imaju vrlo široku bazu navijača i daleko od granica svoje države, a jedan od njih je, naravno, i minhenski Bayern.

Tim s Allianz Arene ima mnogo navijača u Bosni i Hercegovini, a jedan od njih je i protagonista današnje priče, Denis Kokić iz Kaknja.

Naime, on se u razgovoru za naš portal prisjetio kako je s ocem doživio kutlno finale Lige prvaka 1999. godine kada je Bayern poražen od Manchester Uniteda primivši dva gola u sudijskoj nadoknadi.

Bio je 26. maj, igralo se na Camp Nou stadionu u Barceloni, Sir Alex Ferguson i Ottmar Hitzfeld na suprotnim stranama, Schmeichel i Kahn kapiteni, a sudac legendarni Pierluigi Collina. Sve što je potrebno za fudbalski spektakl, koji se i dogodio. 

Već nakon pet minuta igre pred 90.000 navijača pogodio je Mario Basler za vodstvo Bayerna i meč za navijače ovog tima nije mogao bolje početi.

Čuvao je bavarski tim vodstvo tokom cijele utakmice, a onda šok u prvoj minuti sudijske nadoknade. Ryan Giggs asistira za Teddyja Sheringhama koji pogađa za 1:1. Nije se njemački tim oporavio ni od prvog, a stigao je drugi šok dvije minute poslije, kada upravo na Sheringhamovu asistenciju pogađa Ole Gunnar Solskjaer i donosi Manchester Unitedu pobjedu i titulu prvaka Evrope. 

Kako se vidi na fotografiji iznad, igrači Bayerna bili su shrvani. Ništa bolja situacija nije bila niti kod navijača ovog tima, pa ni u kući Denisa Kokića koji je ispričao kako su to doživjeli on i njegov otac.

"Otac je navijao za Bayern, pa sam uz njega počeo i ja. Gledamo finale Lige prvaka, vodimo, a u 90. minuti United daje dva gola i pobjeđuje. Plače babo, plačem ja, sestra ulazi u sobu vidi nas da plačemo i pođe i ona plakati", ispričao nam je Denis Kokić. 

Dodao je i kako se sada u njihovom domu Bayern ne prati s istim žarom kao prije, no taj doživljaj finalne utakmice Lige prvaka odlično opisuje strast za fudbalom koja je vladala ne tako davno u, mnogi će reći, nekim ljepšim vremenima kada je fudbal bio manje biznis, a više sport.