Navijači Sarajeva muralom odali počast heroju Karlu Ivandiću: Poginuo u 18. godini braneći rodni grad

232323

Udruženje navijača FK Sarajevo (UNFKS) muralom u sarajevskom naselju Čengić Vila odalo je počast Karlu Ivandiću, članu “Hordi zla” i heroju odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji je poginuo u 18. godini tokom borbi u naselju Otes.

“Prvi pucnji na Sarajevo Karlu su bili dovoljni da se prijavi u lokalni štab Teritorijalne odbrane BiH smješten u osnovnoj školi koju je završio.

Navijački šal zamijenio je puškom i stao u odbranu grada u kojem je odrastao. Iako tek punoljetan, učestvovao je u akcijama odbrane rame uz rame sa svojim saborcima sve do kobnog 4. decembra 1992. godine kada je pogođen metkom u glavu tokom tenkovskog napada na sarajevsko naselje Otes. Saborci svjedoče da je tog dana RPG-jem pogodio tenk i dva transportera.

 

UNFKS je otkrivanjem murala na 30. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine želio otrgnuti Karla iz zaborava. Iako je dao život za odbranu domovine, ni nakon 30 godina za njegovo ime nije pronađeno mjesto na ploči s imenima šehida i poginulih boraca ispred OŠ „Osman Nakaš“ kao ni na spomen-ploči s imenima šehida i poginulih boraca na Ilidži, kojoj teritorijalno i administrativno pripada naselje Otes.

Pozivamo nadležne institucije da ponovo pokrenu zaboravljene inicijative o gradnji spomenika Karlu Ivandiću i preimenovanju OŠ “Osman Nakaš” kako jedan od heroja odbrane Sarajeva ne bi bio zaboravljen zbog generacija koje dolaze“, saopćeno je iz UNFKS-a.

Udruženje navijača FK Sarajevo se zahvaljuje Udruženju boraca-maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo na čuvanju sjećanja na Karla i pomoći u realizaciji murala.