Navijači upali na pregovore: "Sakrio sam ugovor u gaće i trčao kao zec"

.
Sjajna priča dolazi nam iz Italije.

Aktuelni sportski direktor Cremonesea Ariedo Braida (76) ispričao je nevjerovatne detalje iz vremena kada je obnašao funkciju u Milanu.

Naime, Braida je 1988. godine otišao u Portugal, u lisabonski Sporting, u nadi da će završiti transfer Nizozemca Franka Rijkaarda, ali se morao suočiti i s neprijateljskim portugalskim navijačima. Huliganima, bojle rečeno u ovom slučaju. 

Prvog januara 1988. Ajax je prodao Rijkaarda za 2,3 miliona eura. Ogroman iznos za ono vrijeme. No, kako ga nisu stigli registrovati na vrijeme, Sporting ga je morao posuditi na polusezonu Real Zaragozi, momčadi koja je tada igrala u La Ligi.

Na ljeto je uslijedio povratak u Sporting, a Milan je uskočio i uspio uvjeriti svoje kolege u Sportingu da ga prodaju, iako su navijači bili iznimno ljuti i odlučni da sami istjeraju pravdu.

Ariedo Braida ispričao je kako su navijači Sportinga došli do njih u uredu gdje su se vodili završni pregovori o transferu te kako je morao uzeti ugovor i sakriti ga u donjem vešu kako ga Portugalci ne bi "linčovali".

"Istina je! Učinio bih sve za Milan. Trčao sam kao zec, a ugovor je netaknut stigao u Milano. To je najvažnija stvar", rekao je Braida, prenosi football-italia.net.

Inače, Ariedo Braida je bio sportski direktor u Monzi, Udineseu, Milanu, Sampdoriji, Barceloni , a sada radi u Cremoneseu.

Frank Rijkaard prešao je u Milan za tri miliona eura i ostao u klubu sljedećih pet sezona: između 1988. i 1993. godine. 

Legendarni Holanđanin je s Milanom osvojio dva naslova Serije A, dva talijanska Superkupa, dvije Lige prvaka, dva UEFA Superkupa i dva Interkontinentalna kupa.

Godine 1993. vratio se u Ajax, klub u kojem je odrastao, i igrao još dvije sezone prije penzionisanja. 

Foto: Sport sport