NBA legenda Dikembe Mutombo ima tumor mozga

xx

Legendarnom košarkašu Dikembeu Mutombou dijagnosticiran je tumor na mozgu i prema informacijama američkih medija, trenutno se nalazi u Atlanti na liječenju.

Ovaj 56-godišnjak koji je rođen u Kongu je zaštitno lice NBA lige u mečevima koji se igraju van granica SAD-a, a sada ga očekuje najvažnija bitka u životu i na društvenim mrežama dobio je veliki broj poruka podrške za sve ono što ga u narendom periodu očekuje.

Afrikanac je, navodi se u zvaničnom saopćenju NBA lige, počeo s liječenjem u Atlanti, gdje ima najbolju mogući njegu i kako su naveli, dobro je raspoložen.

Dikembe Mutombo je 1991. godine bio četvrti pik Denvera na draftu, a nakon pet sezona provedenih u dresu ovog kluba, postao je košarkaš Atlante. Zatim je igrao za Philadelphiju, New Jersey, New York i Houston, u kojem je 2009. godine završio karijeru.
Jedan je od najboljih centara u historiji NBA lige i košarkaš koji je odigrao 1.196 mečeva, a u prosjeku je postizao 9,8 poena po meču i bilježio 10,3 skoka i 2,8 blokada u prosjeku po utakmici.

Bio je učesnik osam All-Star utakmica, a četiri puta je izabran za najboljeg defanzivca lige. Uz to, 1992. godine je izabran za rookieja sezone.