NBA liga žestoko kaznila Dallas jer je namjerno izgubio od Chicaga

sa

NBA liga je kaznila Dallas Maverickse sa 750.000 dolara zbog ugrožavanja integriteta sporta, odnosno namjere da izgubi utakmicu.

NBA liga je pokrenula istragu nakon utakmice Chicago Bullsa i Dallasa koja je odigrana 7. aprila. Dallas je tada još uvijek imao šanse da izbori ulazak u doigravanje, ali je na utakmicu došao bez petorice važnih igrača, a Luka Dončić je odigrao samo 12 minuta. Mavericksi su izgubili taj susret rezultatom 115:112.

Zbog sumnje da je Dallas namerno odmorio najbolje igrače kako bi imao bolju poziciju na draftu, NBA je pokrenula istragu nakon čega je Dallas kažnjen sa 750.000 dolara.

"Mavericksi su prekršili pravila lige o odmaranju igrača, a to su pokazali i izjavama u javnosti koje su pokazale želju da izgube susret kako bi povećali šanse da budu u boljoj poziciji u prvoj rundi drafta 2023. godine. Liga nije utvrdila da su u ovome učestvovali igrači koji su bili na parketu, odnosno da nisu želeli pobijediti", navedeno je u saopćenju lige.

"Odluka Dallasa da odmara ključne igrače u odlučujućem meču protiv Chicaga ugrozila je integritet sporta. Postupci Dallasa su iznevjerili i navijače i ligu", rekao je Joe Dumars, izvršni potpredsjednik NBA lige.