NBA zvijezdi 10 godina zatvora - Izveo je skoro savršenu prevaru, ali ničija nije do zore gorjela

s
Nekadašnji NBA igrač Terrence Williams (36) osuđen je na 10 godina zatvora jer je kao mozak operacije izvršio prevaru vrijednu gotovo pet miliona dolara, a koja je vezana za zdravstveno i socijalno osiguranje igrača najjače košarkaške lige svijeta.

 

Terrence Williams je dio od 18 bivših košarkaša koji su prije dvije godine uhapšeni za prevaru NBA lige u kojoj su pribavili milionsku materijalnu korist.

NBA liga omogućila je igračima da imaju zdravstvenu i socijalnu zaštitu nakon okončanja karijere. To je grupa od 18 košarkaša koje je predvodio Williams iskoristila kako bi zaradila dodatni novac, iako je većina njih u karijeri uzela sasvim solidne cifre.

Oni su podnosili lažne medicinske i stomatološke izvještaje kako bi dobili naknadu za troškove od strane lige. Na kraju se sve otkrilo i pokrenuta je velika istraga koja je okončana hapšenjem 18 košarkaša.

Vođa je bio nekadašnji igrač Brooklyn Netsa i Houston Rocketsa Terrence Williams. On je smislio kompletnu operaciju. Bivšim kolegama s parketa nabavljao lažne račune za medicinske usluge, a oni su mu za to plaćali određene sume novca.

Williams je za usluge od barem desetorice drugih igrača naplatio najmanje 230.000 dolara, a igrači su podnijeli zahtjev za isplatu od gotovo pet miliona dolara.

Ova prevara mu je na kraju donijela zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina. Sutkinja Valerie E. Caproni je objasnila odluku o kazni.

"Još si jedan igrač u nizu koji je prokockao zaradu koju si ostvario igrajući profesionalno košarku (zaradio gotovo sedam miliona dolara). Imao si dovoljno novca da si osiguraš budućnost, ali nisi."

"Iskoristio si utjecaj kako bi napravio šemu i izvršio prevaru. Nisi želio naći posao već si računao da ćeš uzeti novac da ne moraš raditi. Mislio si na sebe, a ne na druge", istakla je sutkinja i naložila je da Williams isplati odštetu od 2.5 miliona dolara.

Williams je priznao krivicu. Krivo mu je što je izvršio prevaru, tvrdi da je bio glup i pohlepan.

"Preuzimam potpunu odgovornost u ovom slučaju. Bio sam glup i pohlepan i napravio sam veliku grešku", istakao je ovaj bivši košarkaš.

Ostali optuženi među kojima su poznata imena koja su kroz karijeru zaradili 343 miliona dolara neće otići iza rešetaka. Tu su Alan Anderson, Sebastian Telfair, Tony Wroten, Will Bynum i drugi...

Terrence Williams je 2009. godine odabran kao 11. pik NBA drafta. Igrao je za Netse i Rocketse, te kratak period za Kingse i Celticse.

Nastupao je potom kratak period u Evropi, Kini, te zemljama u Centralnoj Americi. U NBA karijeri je odigrao 158 utakmica i prosječno je bilježio sedam poena po meču.