Ne mire se sa odlukom WADA: Rusija ulaže žalbu!

Rusija je nagovijestila da će podnijeti žalbu protiv četverogodišnje zabrane nastupa na Olimpijskim igrama koju joj je nametnula Svjetska antidopinška agencija (WADA), u sankcijama koje je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak nazvao „nepoštenim“.

Nadzorni odbor Ruske antidopinške agencije danas je glasao da podnese žalbu Arbitražnom sudu za sport (CAS) u Švicarskoj. WADA je prošle sedmice presudila da je Rusija manipulirala laboratorijskim podacima o dopingu kako bi prikrila prekršaje iz prošlosti.

Putin je kazao kako nije pošteno prijetiti Rusiji kaznama vezanim za korištenje dopinga, nego da sve sankcije trebaju biti na pojedinačnoj osnovi.

- Mislim da je to ne samo nepošteno, nego se i protivi zdravom razumu i zakonu - izjavio je Putin.

Slučaj će biti proslijeđen CAS-u u narednih 10 do 15 dana, saopćio je čelnik nadzornog odbora Ruske antidopinške agencije Aleksandar Ivlev. Nakon što se izabere vijeće od troje arbitara, presuda će biti objavljena u roku od tri mjeseca.

- Lopta je sada na terenu WADA-e. Smatramo da će argumentacija biti prilično snažna i vidjet ćemo kako će se situacija razvijati - kazao je Ivlev.

Današnju odluko mora odobriti druga komisija ruskih sportskih i antidopinških ličnosti, ali to djeluje kao formalnost. Većina članova komisije, među kojima su ruski Olimpijski komitet i ruski Paraolimpijski komitet, saopćili su kako žele da se podnese žalba. 

I visoke političke ličnosti, među kojima je Putin, tvrde kako žele da se žalba podnese.

- Moramo smireno sačekati relevantne presude, uključujući i presudu arbitražnog suda, i znat ćemo u kakvoj ćemo biti poziciji. Ruski sportisti trenirali su i još treniraju za sva takmičenja - izjavio je Putin. 

Sankcije WADA-e, objavljene u prošloj sedmici, zabranjuju ruskom timu korištenje imena, zastave ili himne na brojnim velikim sportskim takmičenjima tokom naredne četiri godine, među kojima je Olimpijada u narednoj godini i Svjetsko nogometno prvenstvo u 2022., prenosi Associated Press.

Izvor: