Ne možemo biti zadovoljni, fizička (ne)pripremljenost najveći problem

Selektor futsal reprezentacije BiH.

Selektor futsal reprezentacije Bosne i Hercegovine, Ivo Krezo, u razgovoru za naš portal sumirao je utiske sa turnira Glavne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2020. godine u Litvaniji, a koje su prethodne sedmice održane u Dubrovniku.

Bosna i Hercegovina je, podsjećamo, poražena od Hrvatske (4:0) i Rusije (4:2), a u posljednjem kolu je savladala Švedsku (6:3), te su Zmajevi tako završili kao trećeplasirani u grupi.

- Ne možemo biti zadovoljni iz tog razloga što nismo prošli dalje, ali kao što znamo naši protivnici su bili Rusija i Hrvatska koji imaju bolji rejting od nas, dok je Švedska tu negdje po rejtingu kao i mi. I sigurno, imali smo i taj drugi cilj ako se ne ostvari naš primarni cilj, a to je da savladamo barem Švedsku i da nastavimo da popravljamo koeficijent pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ne možemo, posebno, biti zadovoljni prvom utakmicom, gdje smo baš podbacili protiv Hrvatske. Druge dvije utakmice smo odigrali dobro, Švedsku smo na kraju savladali, a protiv Rusije nam je nedostajalo i malo sreće, pogotovo kod rezultata 2:1, moglo se to i okrenuti. I kod 0:0 smo imali prilike, ali Rusija je ipak viceprvak svijeta i zasluženo je pobijedila, rekao je za naš portal Ivo Krezo.

Krezo smatra da u tehničkom smislu naša reprezentacija ne zaostaje mnogo za Rusijom i Hrvatskom, ali da je fizička pripremljenost dosta ispod svjetskog nivoa. Takođe, prekidi, stara boljka Zmajeva, ponovo je došla do izražaja i u Dubrovniku.

- Mi smo se potrudili, stručni štab i ja, da odradimo dobre pripreme. Puno smo odradili. Što se tiče tehničkih stvari nismo mi puno lošiji od Hrvatske i Rusije. Po meni, rad u klubovima je još uvijek slab, igrači uglavnom imaju 2-3 treninga, to je malo za neki ozbiljan futsal i ukoliko želimo da se približimo svjetskom vrhu. Što se tiče prekida, to je stvar voljnog momenta. Mi smo protiv Hrvatske primili gol gdje je bilo nepažnje i na drugu stativu nam dođe lopta. To se i da popraviti, tako da je za mene veći problem ta fizička pripremljenost.

Do kraja 2019. godine BiH će imati još minimalno jedno okupljanje, i to u decembru.

- Mi ćemo imati još barem jedno okupljanje do kraja ove godine. Dobili smo poziv za turnir u Poreču u 12. mjesecu. Nisam siguran da li ćemo u 11. mjesecu uspjeti organizovati neko okupljanje, igra se i Liga prvaka, ali u 12. mjesecu sigurno imamo okupljanje.