Neizvesne utakmice i u Ligi Evrope

s

Neizvesne utakmice i u Ligi Evrope

I u Ligi Evrope su se u osam utakmica osmine finala mogla videti dobra igra, i odlične utakmice što je još jednom potvrdilo uverenje da je ovo takmičenje možda samo za nijasnu slabije od neprikosnovene Lige šampiona. Favoriti su uglavnom uspešno uspeli da prebrode svoje prepreke, desilo se i poneko iznenađenje, a za sve ljubitelje dobrog fudbala neizvesne utakmice tek slede nakon što se budu saznali parovi četvrfinala ovog takmičenja.

Dobre igre velikih evropskih imena

Velikani evropskog fudbala, Mančester Junajted i Juventus uspeli su da opravdaju uloge favorita, i izbore plasman u četvrfinale ovogodišnje Lige Evrope. Možda to neće u potpunosti zadovoljiti njihove navijače koji su navikli da se njihovi omiljeni timovi nađu u završnici Lige šampiona, ali s obzirom na manje ili više promenljive igre ove godine - a što naročito važi za Juventus - ostvareni uspeh je ipak veoma značajan. Engleski gigant je možda i nešto lakše nego što se to očekivalo uspeo da izbaci španski Betis. Gotovo da je sve već bilo rešeno u prvom susretu kada je Mančester pobedio 4:1, i tako ostavio vrlo minimalne šanse Betisu da može da napravi neko iznenađenje u revanšu. To se nije dogodilo, a Mančester je i na gostovanju u Španiji zabeležio minimalnu pobedu, i na taj način “overio” prolaz dalje.

Juventusovi fanovi su se sigurno pribojavali Frajburga kao protivnika u osmini finala, ali se ispostavilo da je “Stara dama” vrlo uspešno uspela da prebrodi ovu prepreku. Na domaćem terenu je slavila minimalnim rezultatom, i to golom Di Marije dok je na gostovanju bila još uspešnija - Vlahović i Kieza su doneli pobedu od 2:0, i prolaz u četvrfinale što je sigurno veliki uspeh za posrnulog giganta kada je u pitanju tekuća sezona.

Kraj za Arsenal

Londonski Arsenal nije uspeo da izbaci lisabonski Sporting, te je završio svoju evropsku avanturu nakon koje će moći da se posveti samo Premijer ligi. U prvoj utakmici u Lisabonu bilo je 2:2 u jednoj odličnoj utakmici, te se i revanš čekao sa nestrpljenjem kako na terenu tako i po kladionicama. U njemu je Arsenal na svom terenu poveo golom Džake, i činilo se da bi to mogao biti presudni momenat za prolaz dalje. No, onda se desio trenutak koji će mnogi pamtiti, a to je fenomenalan gol Pedra Gonsalveša koji je došao do jedne presečene lopte na sredini terena, i sa gotovo pedeset metara neverovatno preciznim udarcem savladao Ramsdejla! Od tog trenutka su šanse za prolaz dalje bile podjednake za oba tima iako je Arsenal više napadao, i imao nekoliko odličnih šansi. To se naročito može reći za produžetke, ali je pravi junak utakmice bio golman Sportinga, Antonio Adan koji je sve uspeo da zaustavi. Na red su došli i penali, i tri uspešne serije za oba tima, a onda je u četvrtoj penal za Arsenal promašio Martineli da bi tačku na utakmicu i prolaz Sportinga u četvrfinale stavio Santos donevši ogromno slavlje svom timu.

Holandski Fejenord i ukrajinski Šahtjor su odigrali solidnu prvu utakmicu osmine finala u Varšavi koja se na kraju završila podelom bodova - bilo je 1:1. Očekivalo se da Fejenord bude u blagoj prednosti u revanšu, ali ni Šahtjor nije bio bez svojih šansi. No, fudbaleri holandskog kluba nisu tako mislili, pa su već u prvom poluvremenu poveli sa 3:0, i tako rešili pitanje konačnog pobednika. Do kraja utakmice su dali još četiri gola dok je Šahtjor uspeo da postigne samo jedan počasni, te je rezultat na kraju druge utakmice glasio 7:1 za Fejenord.

Uspešni nastupi Sevilje i Rome

Možda je jedan klub iz Sevilje ispao, ali je sama Sevilja uspela da osvetla obraz grada, i prođe u narednu rundu. Oni su za protivnika imali turski Fenerbahče, pa se i pre samog prvog sudijskog zvižduka očekivao prilično čvrst i težak dvomeč. To se ispostavilo kao tačno - Sevilja je u prvoj utakmici uspela da vrlo uspešno ukroti napade Fenerbahčea, ali i da istovremeno postigne dva gola, i na taj način stekne dobru prednost pred revanš. A u revanšu je Fenerbahče poveo pri kraju prvog poluvremena, i pokušavao da dođe do drugog gola. To im na kraju nije uspelo, te su morali da se zadovolje učešćem u osmini finala dok je Sevilja opet prošla dalje.

Jedan od derbija osmine finala Lige Evrope je svakako bio duel između Real Sosijedada i Rome. Oba tima ove godine igraju prilično dobro, konstantno su u samom vrhu svojih šampionata, te se očekivao dobar nastup i u Evropi. U prvoj utakmici igrači Rome su zrelom igrom uspeli da nadigraju Real Sosijedad, te su golovima El Šaravija i Kumbule slavili sa 2:0. I baš je taj drugi gol koji je postigao Kumbula tri minuta pre kraja prvog meča možda i presudio konačnog pobednika ovog dvoboja. Real Sosijedad je u San Sebastijanu pokušavao na sve načine da postigne gol, imali su apsolutnu dominaciju u igri i šutevima na gol, ali do pogotka ipak nisu uspeli da stignu. Susret se završio rezultatom 0:0, te je tako Roma Žozea Murinja prošla u četvrfinale.

Belgijsko iznenađenje

Za verovatno najveće iznenađenje ovog dela takmičenja pobrinuo se belgijski Rojal Union. Oni su za protivnika imali još jedan tim koji je malo ko očekivao u osmini finala, a to je Union iz Berlina koji ove godine igra “sezonu iz snova”, i beleži zaista odlične rezultate. No, snovi su im ipak završeni što se tiče Lige Evrope iako su bili uglavnom ravnopravan protivnik belgijskom timu. Prva utakmica je bila potpuno neverovatna - Rojal Union povede, berlinski Union izjednači, Rojal Union ponovo povede, Berlinci ponovo izjednače, Belgijanci po treći put povedu, Berlinci i treći put izjednače, i to minut pre kraja meča! Kao što govori i rezultat, tako je i utakmica bila puna tempa i dobre igre, te se i u revanšu očekivala borba do poslednjeg minuta nadoknade vremena. No, Belgijanci su ipak uspeli da slome otpor Nemaca, poveli su na vreme u prvom delu prvog poluvremena, a onda gotovo rutinski uspeli da privedu meč kraju, i da u toj drugoj utakmici pobede sa 3:0, i tako svojim navijačima, ali i mnogima na klađenju uživo donesu veliko slavlje.

Za razliku od tima iz Berlina, tim iz Leverkuzena je uspeo da “spase čast” nemačkog fudbala, i da prođe u narednu rundu Lige Evrope. Bajer je u dvomeču bio bolji od mađarskog Ferencvaroša, i sada mirno može da očekuje žreb za četvrfinale. U prvom meču na svom terenu Bajer je uspeo da pobedi sa 2:0, i sa dovoljno samopouzdanja je otišao u Mađarsku na revanš. Tamo su odmah na početku uspeli da povedu sa 1:0, i tako da odagnaju svaku neizvesnost kada je u pitanju prolaz u narednu rundu takmičenja. Do kraja su Nemci postigli još jedan gol, te su opet pobedili sa 2:0 ne dozvolivši Ferencvarošu da im postigne niti jedan gol za 180 minuta igre.