Nekada je igrao za BiH, a sada je jedan od najboljih trenera u regionu

Sjećate se Sergeja Jakirovića? Oni koji su pratili nastupe naše nogometne reprezentacije u vrijeme kada je selektor bio Blaž Slišković, sigurno su zapamtili ime ovog veznog igrača Zmajeva.

U reprezentaciji Bosne i Hercegovine je u periodu 2005. - 2006. upisao pet nastupa. Sliškovića je osvojio sjajnim nastupima u dresu Zagreba, pa kasnije i CSKA iz Sofije.

Pristao igrati za BiH

U to vrijeme jedan je od rijetkih Hrvata koji je pristao da igra za BiH, jer su, uglavnom, naši igrači odlazili da igraju za Hrvatsku ili Srbiju.

Danas je Jakirović jedan od najboljih trenera u regionu, Trenutno je na klupi Gorice, na četvrtom je mjestu u HNL-u, a kriv je za smjenu dva trenera iz dva velika kluba - Kopićem iz Hajduka i Matjaža Keka iz Rijeke, a pobijedio je i Osijek nedavno u gostima, koji su poraženi nakon pet mjeseci pred svojim navijačima. 

"Ja samo radim svoj posao. Volim trenerski poziv, trudim se da u svakoj utakmici pobijedim i odlično mi idi. Iako sam napustio BiH, vezan sam za Zmajeve. Pratim svaki nastup BiH, redovno se čujem telefonom sa skoro svim igračima iz vremena kada sam nosio dres BiH. Danas sam pričao sa Misimovičem, a ponekad se čujem sa Ibričićem i Spahićem", priča Jakirović za Radiosarajevo.ba, kojem iskusni trenerski lisci predviđaju sjajnu karijeru. 

U BiH redovno dođe. Dok je vodio mlade nade Sesveta, redovan je bio gost na mnogim turnirima u Sarajevu. Sada osvaja Hrvatsku, a zbog sjajnih nastupa na gostovanjima i skidanju "skalpa" velikim trenerima, mnogi mu predviđaju sjajnu karijeru. 

"Želim se usavršavat, nije isključeno da jednog dana budem i selektor Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, jer sam veoma ambiciozan. Znam da sam uspio pobijediti Hajduk i Rijeku, od Dinama sam izgubio u drugom poluvremenu, ali nisam u visinama. Svaki trener mora raditi na sebi i usavršavati se, a ja to želim", kaže Jakirović za naš portal, koji je i u odličnim odnosima i sa Darijom Srnom i Marijom Mandžukićem , kao i sa kompletnom porodicom Rakitić, Ivanovim tatom Lukom i bratom Dejanom. 

Naći mjesto u Europi

Od jučer je u Švicarskoj, u gradu Nyonu (sjedište UEFA-e), gdje je sudionik trenerskog seminara za UEFA – Pro licencu. s njim smo razgovarali dok je čekao let za Zagreb.

"Zanima me ovaj poziv, rušim barijere, ali isto tako znam da nakon dva neplanirana poraza, mogu dobiti otkaz. Pohvale mi gode, to mi je dodatna motivacija za rad, U Gorici mi je lijepo, ali isto tako sam jednim okom okrenut prema BiH, gdje pratim nastupe Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog, Širokog... Premijer liga je također kvalitetna i mi trebamo biti povezani. Samo tako možemo naći mjesto u Europi", kaže Jakirović za Radiosarajevo.ba, koji je naglasio da kod njega u Gorici igra Jovičić, od kojeg očekuje da uskoro bude u kombinaciji za A tim Zmajeva kod Roberta Prosinečkog.

Image