Nije bio ofsajd !

Video
Nogometna reprezentacija BiH je na današnji dan prije šest godina igrala svoju drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

 

Podsjećamo, naši “Zmajevi” bili su u grupi F sa Argentinom, Nigerijom i Iranom.

Prvu utakmicu igrali smo na legendarnoj Maracani protiv Argentine, koju je predvodio najbolji fudbaler svijeta Leo Messi. Od “Gaučosa” smo poraženi, ali se nismo osramotili, naprotiv.

Nakon toga došla je druga utakmica, koja se i ranije smatrala ključnom za eventualni prolaz u osminu finala. Igrali smo protiv Nigerije, i u tom susretu smo doživjeli veliku krađu i nepravdu u režiji amaterskih sudija sa Novog Zelanda.

Poraženi smo 1:0, ali ko zna šta bi se desilo da sudija i fudbalski analfabeta Peter O’Leary nije poništio gol zbog ofsajda, iako je sve bilo apsolutno čisto.

Igrala se 21. minuta kada je Misimović sjajno proigrao Edina Džeku, koji izlazi sam pred golmana Nigerije i rutinski pogađa mrežu. Međutim, na zaprepaštenje svih u BiH, ali i objektivnih ljubitelja fudbala, sudija je poništio gol zbog ofsajda.

Navijači naše zemlje svako godine u ovo vrijeme prisjete se događaja sa Pantanal Arene, a rečenice “Nije bio ofsajd protiv Nigerije” sada je već postala kultna.

Inače, gore navedeni Peter O’Leary je 2015. godine priznao da je pogriješio i da je oštetio Zmajeve, te je potom objavio i kraj karijere.

Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio – objasnio je tada O’Leary.