Nije trajalo ni 10 sati: Messi je jutros najzad shvatio realnost surove današnjice

.
Uništen mural u Barceloni

 

Svijet se nikada neće promijeniti ma koliko god mi to željeli. Uvijek će se naći grupa onih koji će nastojati da poruše ono što drugi sagrade.

Tako je u Barceloni, gradu u kojem je Lionel Messi živio 20 godina i igrao za kojem je donio apsolutno sve moguće trofeje, uništen mural urbanog umjetnika Tvboya, posvećen upravo Argentincu i njegovom osvajanju Svjetskog prvenstva u Kataru.

Messijevo podizanje Bogine izazvalo je radost u Argentini, ali i u mnogim zemljaam širom svijeta. Naravno, radosti je bilo i u Barceloni gdje je Messi ostavio neizbrisiv trag.

Pa on je kao dijete, u pratnji svoje porodice, emigrirao u Evropu sa namjerom da igra za Barcelonu, gdje je osvojio sve moguće naslove i etablirao se kao najbolji strijelac kluba svih vremena, najuspješniji u historiji Katalonije, a sada vjerovatno i u historiji ovog sporta.

U Barceloni je zato urbani umjetnik Tvboy naslikao mural Messija na Avenida Diagonal nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu u Kataru s argentinskom reprezentacijom. Međutim, u petak je mural uništen.

Tvboy je na svojim društvenim mrežama pokazao rad u čast nogometaša iz Rosarija, ali on je na kraju porušen. Sveukupno je "živio" samo 10 sati.

Čini se da uvijek postoje oni koji će osporavati uspjeh drugih. U ovom slučaju i Messijev, ali i umjetnički rad Tavboya koji se naravno dobro pomučio da to sve nacrta. 

Messija slave širom svijeta, tetoviraju njegov lik, crtaju murale u njegovu čast, slave u njegovo ime, ali postoji i grupa onih koji ga ne vole i ne smatraju najboljim igračem svih vremena.

 

 

Messi postaje drugi igrač u historiji koji će osvojiti Super Zlatnu loptu?

Svi znamo za Zlatnu loptu i kompletno njeno značenje i sve njene dobitnike, ali neki možda ne znaju da postoji i Super Zlatna lopta i da je, za razliku od "obične", ona samo jednom dodjeljivana.

Nagrada Super Ballon d'Or u nogometu je najrjeđe pojedinačno odličje koje se dodjeljuje najboljem igraču u posljednjih 30 godina, ali samo ako za to postoji dostojan kandidat.

Do sada je dodijeljena samo jedna takva nagrada kada je bivši napadač Real Madrida Alfredo di Stefano osvojio Super Ballon d'Or u decembru 1989. godine, kada se odbranio od teške konkurencije francuske legende Michela Platinija i nizozemske zvijezde Johana Cruyffa na 30. godišnjici France Footballa.

Di Stefano je bio jedan od najboljih igrača svoje generacije sa 308 golova na 396 utakmica za Real Madrid.

Di Stefano je tokom desetogodišnjeg boravka u Madridu osvojio dvije Zlatne lopte i jedan Interkontinentalni kup, osam ligaških naslova, Kup Španije i čak pet uzastopnih evropskih kupova između 1956. i 1960. godine. S obzirom na njegovu izvanrednu kolekciju trofeja, uručena mu je nedostižna nagrada Super Ballon d'Or

Tada je planirano da se nagrada Super Ballon d'Or dodijeli najboljem evropskom nogometašu. Međutim, Alfredo di Stefano osvojio ju je unatoč tome što je rođen u Argentini jer je imao španski pasoš.

U međuvremenu, nagrada Ballon d'Or prvi put je dodijeljena 1956., kada ju je osvojio Stanley Matthews iz Blackpoola. Od tada su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo dobili individualnu nagradu sedam, odnosno pet puta, najviše od svih igrača.

Od koga se očekuje da osvoji drugu nagradu Super Ballon d'Or?

U suvremeno doba, ako se neki nogometaš može smatrati dovoljno značajnim da osvoji nagradu Super Ballon d'Or, to moraju biti ili Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi , dva velikana modernog doba koji su počastili sport nekim očaravajućim nastupima tokom godina, osvojivši pritom bezbrojna priznanja.

Prije FIFA Svjetskog prvenstva 2022. jedini trofej koji je nedostajao u ormarima obojice igrača bilo je najvažnije Svjetsko prvenstvo. Dok je Argentina Lionela Messija prošla do kraja, Ronaldov Portugal ispao je u četvrtfinalu protiv Maroka.Stoga se smatra da je Messi trenutno jedini kandidat za osvajanje Super Zlatne lopte, čime bi definitivno dobio status GOAT-a odnosno najvećeg svih vremena.

Messi je također osvojio Zlatnu loptu na SP-u zahvaljujući svojim atraktivnim nastupima u Kataru 2022., gdje je postigao sedam golova uz tri asistencije. I što je najvažnije, na svojim leđima nosio je kompletan tim i blistao kada god je to bilo potrebno.France Football bi mogao na kraju bez ikakvih problema ovo prestižno priznanje dati Messiju jer skoro da nema smisla da istu nagradu da bilo kome drugom za napravljeno u zadnjih 30 godina. Vjerujemo da bi to bila definitivna kruna na kraju karijere, iako ona još nije gotova.

35-godišnji Messi sada želi s PSG-om osvojiti Ligu prvaka, a čak je moguće da 2026. igra na Svjetskom prvenstvu. Tada će imati 39 i postao bi prvi igrač koji je nastupao na šest Mundijala. Eventualnim osvajanjem tog turnira postao bi četvrti igrač nakon Ronalda, Cafua i Garrinche sa dva trofeja Mundijala.