Nikola Jokić će igrati za Srbiju na Eurobasketu

,
Košarkaški savez Srbije potvrdio je da će Nikola Jokić ponovo obući dres reprezentacije i to prvo krajem augusta kada će igrati kvalifikacijski prozor za Svjetsko prvenstvo, a nakon toga i na Eurobasketu koji će se igrati u septembru.

Dvostruki MVP NBA lige sigurno će biti veliko pojačanje za košarkašku reprezentaciju Srbije, no on neće moći igrati u kvalifikacijskom prozoru koji je na rasporedu ovog mjeseca jer zbog NBA osiguranja s nacionalnim timom može biti maksimalno 28 dana prije početka takmičenja.

"Redovno razgovaramo sa svim kandidatima, pratimo njihove igre baš kao i različite situacije u kojima se nalaze pri kraju veoma zahtjevne klupske sezone. Naročito je kompleksna situacija u vezi prva dva duela koji nas očekuju, protiv Latvije i Belgije, i tu je veoma važno međusobno razumijevanje i strpljenje", poručio je direktor srbijanske muške nacionalne ekipe Dragan Tarlać pa dodao:

"Ono što je izvjesno, to je da NBA igrači imaju ograničenje kada je u pitanju maksimalan broj dana koje mogu provesti s reprezentacijom tokom jednog ljeta. U skladu s tim ograničenjima, sudjelovanje u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacijski prozor u augustu je potvrdio Nikola Jokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dopuštala biti s nacionalnim timom. S druge strane, zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahtjeva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kad će to biti nije do kraja izvjesno, jer procjene na današnji dan mogu biti samo okvirne. Sa svim ostalim kandidatima smo također u redovnom kontaktu, pratimo i razgovaramo o planovima sa zajedničkim ciljem, a to je da naša reprezentacija u svakom trenutku bude najjača moguća."

Jokić je u prošloj sezoni NBA lige odigrao ukupno 74 meča za Denver u kojima je u prosjeku postizao 27,1 poen te dodao 13,8 skokova i 7,9 asistencija u prosjeku.