Tuka: Nisam išao na lični rekord tokom priprema, čuvao sam glad za trkama za Evropsko prvenstvo

Bosanskohercegovački srednjoprugaši Amel Tuka i Abedin Mujezinović jutros su otputovali na 35. evropsko dvoransko atletsko prvenstvo u škotskom Glazgovu, na kojem će od bh. atletičara nastupiti još samo bacač kugle Mesud Pezer.

Tuka je imao normu i za trku na 400 metara, ali će, kao i Mujezinović, nastupiti samo na 800 metara.

- Žao mi je što idemo samo nas trojica. Volio bih da imamo brojniju ekipu, ali, ako Bog da, mislim da ćemo u narednom periodu imati više predstavnika na evropskim prvenstvima - kazao je Tuka, koji je prije tri godine u Beogradu morao odustati jer ga je u kvalifikacijama nagnječio i povrijedio Poljak Mateuš Borkovski (Mateusz Borkowski).

Tuka na evropskim prvenstvima, ali onim na otvorenom, ima jedno četvrto i jedno šesto mjesto te najveći uspjeh bh. atletike, treće mjesto i bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva na otvorenom 2015. godine iz Pekinga.

- Veoma sam zadovoljan dosadašnjim pripremama. Najvažnije je da sam zdrav i ne osjećam nikakve bolove i da sam zaliječio nogu s kojom sam prošle godine imao problem. Nisam išao na lični rekord, od 10. februara prošle godine iz Genta. Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan trka i rezultata - izjavio je Tuka za Fenu.

Njega u petak navečer očekuju kvalifikacije. U subotu su polufinalne trke, a u nedjelju finale.

- Dvorana je skroz drugačija i puno je više važnija taktika. Ne smije se ništa prepuštati slučaju i niko potcjenjivati. Vidjet ćemo već u petak, u kvalifikacijama - kaže Tuka, koji napominje kako između prve i druge trke neće imati ni 24 sata odmora.

- Svi ćemo morati proći. Zato i atletičari koji dođu s najboljim rezultatom neće imati neku prednost, jer će odlučivati skroz neki drugi faktori. Vjerujem da će biti veoma zanimljivo prvenstvo - smatra Tuka.

- Treba proći određeni period, da se sve posloži. Idem, prije svega, rasterećeno u Glazgov. Neću da se opterećujem rezultatima ni plasmanom, naravno, da imam i neke ciljeve te da mi je želja ulazak u finale - dodao je Tuka.

Ovo će biti prvo njegovo Evropsko prvenstvo na kojem je potpuno zdrav.