Ništa od Premijer lige BiH: Matthias Fanimo potpisao za petoligaša!

mathias
Nekadašnji fudbaler Mladosti Doboj Kakanj i Sarajevo, Englez Matthias Fanimo, našao je novi klub. Ovaj 29-godišnji krilni fudbaler se vratio kući i postao je član engleskog petoligaša Ebbsfleeta Uniteda.

 

Matthias Fanimo doživljava ogroman pad u karijeri. Nakon zavidne karijere u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, te bezuspješnih avantura u Hrvatskoj i Sloveniji, ovaj krilni napadač se vratio kući.

Fanimo je danas potpisao ugovor s engleskim petoligašem Ebbsfleet Unitedom i predstavljen je kao novi član ovog kluba. Tako su zaustavljenje sve špekulacije oko mogućeg povratka u Premijer ligu BiH, gdje se povezivao s Veležom.

Ebbsfleet United je prošle sezone igrao šestu ligu. Završio je kao prvi u Nacionalnoj ligi grupa Jug i plasirao se u viši rang takmičenja. Ovaj klub ima visoke ambicije i u ovom rangu. Žele napraviti dodatni iskorak i nadaju se da im Fanimo može pomoći.

Matthias Fanimo je karijeru počeo u West Hamu. Šansu u prvom timu Čekićara nikad nije dobio, pa je išao na posudbe u brojne niželigaše.

Dolaskom u Mladost Doboj Kakanj došao je u centar pažnje bh. javnosti, potpisao je potom za FK Sarajevo, spominjali su se veliki transferi, a on je potom otišao u Slaven Belupo, pa zatim i u slovenački Koper.

U Bordo dresu je u 47 odigranih utakmica imao učinak od 15 golova i tri asistencije, a u Mladosti je u 29 nastupa zabio šest i asistirao osam puta.

"Za Bosnu nisam ni čuo, tamo te navijači sad hvale, a za deset minuta ti psuju majku"

U intervjuu za hrvatski Index Fanimo je govorio, između ostalog, i o vremenu provedenom u našoj zemlji.

"Kao i u mnogim situacijama na Balkanu, u Ptuju su se pojavili problemi s isplatom plata. Razgovarajući s tadašnjim menadžerom, a kako sam igrao u drugom rangu, sljedeći korak bio je odlazak u bilo koju prvu ligu. Rekao mi je: "Bio si vrlo dobar u drugoj ligi, ako ćeš to moći prebaciti na prvu - savršeno." I tako, Bosna. Gdje je kvragu to? Iskreno, ništa nisam znao o zemlji, nisam čuo za nju. Ništa.

Sjetio sam se tek kada mi je spomenuo Edina Džeku i Seada Kolašinca. Ali o samoj zemlji ništa nisam znao. Doslovno nešto potpuno novo za mene. Kao i prije odlaska u Sloveniju, tražio sam nešto novo. Opet, uzeo sam u obzir sve što sam doživio.

U Mladost sam došao u januaru. Početnih šest mjeseci bilo je čudno, potpuno drugačije nego u Sloveniji, morao sam se prilagoditi. Teško je doći usred sezone, osim ako te vide kao igrača kojeg će odmah ubaciti u momčad. Morao sam se boriti za poziciju. Mogao sam biti bolji tijekom te polusezone", rekao je Fanimo, pa nastavio o samom fudbalu u Bosni i Hercegovini:

"Način treniranja i stil igranja bili su potpuno drugačiji. U Sloveniji smo igrali tehnički lijep fudbal, što naravno ovisi o treneru. U Bosni se išlo na snagu, trčanje, duge lopte... Intenzitet je bio jači.

Kultura je potpuno drugačija, nikad takvo nešto nisam doživio. Ondje sam imao puno krasnih ljudi s kojima sam i danas u kontaktu. Ne računajući fudbal, bilo mi je odlično. Ipak, fudbalski uslovi nisu savršeni.

Vjerujem da bi se igrao puno bolji fudbal da su uslovi bolji. Loš teren utječe na kvalitetne igrače koji se moraju prilagođavati i igrati duge lopte. Navijači? Rekao bih da se navijači u Engleskoj i BiH ne mogu usporediti. U Bosni su temperamentniji.

U razmaku od deset minuta spremni su navijati za tebe, podržavati te, a zatim vrijeđati i psovati majku. Promijene se možda i deset puta u jednoj utakmici. Ali kada su uz tebe, daju ti dobru energiju, a to sam osjetio u Sarajevu", rekao je, između ostalog, Fanimo.