Njemačka policija vozi na vodik: Prvi Hyundai Nexo ulazi u službu!

Hyundai Nexo
Vijest da je samo jedan crossover Hyundai Nexo ušao u policijsku službu u Osnabrücku, u njemačkoj saveznoj državi Donjoj Saskoj, zanimljiva je iz više razloga.

Prvi je to automobil na gorive ćelije vodika u njemačkoj policijskoj službi (ima ih i švicarska policija), a radi se i o evaluacijskom procesu. Naime, njemačka policija testirat će Nexo s vizijom da svoju flotu učini čišćom i efikasnijom. Hyundai ne emitira CO2, on nastaje tek u procesu proizvodnje vodika, a i automobili na gorive ćelije vodika se brže pune nego klasična električna vozila.

Punjenje vodikom traje samo nekoliko minuta (3-5) i čini se da su takvi automobili mnogo pogodniji za policijsku službu od vozila s baterijama, čije punjenje traje više od pola sata.

Cijeli je projekt sufinancirala i državna blagajna s 20.640 eura. Nexo ima domet od 666 kilometara po realističnim WLTP mjerenjima i to je još jedna njegova prednost u odnosu na električna vozila. Ima električni motor sa 163 KS i 396 Nm, a do 100 km/h treba mu 9.5 sekundi. Masa je raskošnih 1889 kg.

Inače, policija u Osnabrücku već ima 20 električnih vozila, 12 električnih bicikala te tri električna motocikla.