Njemački stadioni i dalje ostaju zatvoreni za navijače

Stadion
Njemački zdravstveni zvaničnici blokirali su planove fudbalskih klubova da se navijači vrate na stadione s početkom nove sezone u Bundesligi.

 

“Hiljade navijača na stadionima – to je nešto što se ne uklapa u trenutnu situaciju sa pandemijom korona virusa. To je nepotreban rizik”, rekao je njemački ministar zdravlja Jens Špan.

Klubovi prve i druge njemačke lige planirali su djelimičan povratak navijača na stadione, za šta je Njemačka fudbalska liga izradila poseban protokol.

“Koncept lige je teoretski dobar. Ali, odlučujuće je ono što se svakodnevno događa u praksi. Moramo ostati oprezni. Navijači na tribinama bili bi loš signal u trenutnoj situaciji”, rekao je Špan.

I 16 ministara zdravlja se na jučerašnjem sastanku složilo da im povratak navijača na stadione nije prioritet. Oni su se jednoglasno složili da stadioni treba da ostanu zatvoreni.

“Trenutno se ne zalažemo za otvaranje stadiona, bar do 31. oktobra. Tada možemo ponovo procijeniti situaciju”, rekla je Dilek Kalajdži, ministarka države Berlin za zdravstvo, socijalno staranje i ravnopravnost.

Njemačka je do sada registrovala 217.835 slučajeva zaraze koronavirusom i relativno nizak broj smrtnih slučajeva, 9.203, u poređenju sa Francuskom, Španijom i Italijom, ali postoji zabrinutost zbog nedavnog povećanja broja zaraženih. Prošle sedmice je registrovan najveći broj novozaraženih na dnevnom nivou u posljednja tri mjeseca.

Nova sezona u Bundesligi počinje 18. septembra.