NK Dinamo Zagreb večeras igra za historiju, slavu i novac: Koji su mogući scenariji?

Nogometaši Dinamo Zagreba večeras igraju peti historijski meč u posljednja dva mjeseca.

Kažemo peti jer je za Dinamo svaki historijski od početka ovosezonske grupne faze Lige šampiona.

Nakon uvodne pobjede protiv Atalante od 4:0, klubu s Maksimira otvorila su se vrata osmine finala, a ona bi mogla biti još više odškrinuta u slučaju da i večeras isti protivnik 'padne'.

Osim za najveći uspjeh u historiji kluba, Dinamo se bori i za veliki novac koji dobijaju klubovi plasirani u osminu finala - piše Sportsport.ba.

Sam prolazak među 16 najboljih klubova Evrope nagrađuje se sa 9,5 miliona eura, a eventualna pobjeda večeras protiv Atalante dodatnih 2,7 što znači da Dinamo igra za vrtoglavih 13,2 miliona evropskih novčanica.

Naravno i u slučaju pobjede večeras na San Siru Dinamo neće osigurati osminu finala već će morati čekati posljednje kolo. Do tada ima nekoliko scenarija, pa pogledajmo ih:

Dinamo je s pobjedom i remijem u posljednjem kolu gotovo sigurno u osmini finala


Prvo da napomenemo kakva je situacija u grupi. City je lider sa 10 bodova, Šahtar i Dinamo imaju po pet, a Atalanta jedan. Šahtar je ispred Dinama jer ima bolji međusobni duel.

Situacija u ovom scenariju je jasna. Ako Dinamo večeras dobije Atalantu i uzme bod u posljednjem kolu Cityju na Maksimiru, onda je sigurno u osmini finala s preduslovom da će Šahtar večeras izgubiti na Etihadu od Manchestera.

Onda bi Dinamo na kraju imao devet bodova, a Šahtar osam i to ako čak i pobijedi Atalantu u posljednjem kolu kući.

Večerašnji poraz bi ugrozio i nastup u šesnaestini finala Evropa lige


Ako postoji onaj idealni, postoji i onaj suprotni scenariji za Dinamo, a to je taj da možda neće igrati na proljeće ni Evropa ligu.

Kako? Pa u slučaju poraza i protiv Atalante i Manchester Cityja te pobjede Atalante u gostima kod Šahtara u posljednjem kolu.

Ovaj scenariji svakako nije neralalan, a ako se ostvari Atalanta će imati sedam bodova, Šahtar bi onda pod uslovom da će izgubiti i od Cityja u gostima ostao na pet, baš koliko bi imao i Dinamo, ali Modri bi ostali posljednji u grupi radi lošijeg međusobnog duela s Ukrajincima.

U slučaju večerašnjeg remija Dinamo će strahovati u posljednjem kolu


Ako večeras odigra neriješeno protiv Atalante, Dinamo će imati obezbjeđen nastup u Evropa ligi na proljeće, ali će strahovati za osminu finala Lige prvaka.

Modri bi u tom slučaju imali šest bodova, jedan više od Šahtara koji će vjerovatno izgubiti kod Cityja, ali će u posljednjem kolu morati dobiti City kući ako želi sigurno u osminu finala.

To će biti gotovo nemoguće, a u slučaju remija ili poraza morat će se nadati da Šahtar neće pobijediti Atalantu na domaćem terenu.

U svakuom slučaju, najcrnji scenario bi tada u posljednjem kolu mogao biti da Dinamo na kraju ode u Evropa ligu.