Nogometni savez BiH danas odlučuje: Hadžibegić umjesto Peteva na klupi “Zmajeva”

da

Nogometni savez BiH danas će razmatrati sudbinu Ivayla Peteva na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Mada, iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da je odluka već pala i da će bugarski stručnjak danas i zvanično biti oslobođen dužnosti kormilara “Zmajeva”. Pravnih zapreka nema, 47-godišnjem Petevu ugovor je istekao krajem decembra.

Nogometni savez BiH: Sjednica u Sarajevu

Današnja sjednica Izvršnog odbora NSBiH u Sarajevu sazvana je isključivo zbog pozicije selektora. Predviđena je, barem na papiru, analiza rada Peteva u proteklom periodu.

Potom bi moglo uslijediti i imenovanje njegovog nasljednika.

Trebalo bi se desiti veliko iznenađenje da to ne bude Faruk Hadžibegić.

Ukoliko dobije povjerenje članova Izvršnog odbora NSBiH, popularnom Hadžiji bio bi to drugi mandat na klupi “Zmajeva”.

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Hadžibegić (65) bio je već između marta i oktobra 1999. godine. Vodio je “Zmajeve” u sedam zvaničnih utakmica. Postigao je po dvije pobjede i remija uz tri poraza.

Nekadašnji igrački as FK Sarajevo ima veliko trenersko iskustvo. Najviše je radio u Francuskoj. Vodio je i klubove u Turskoj i Španiji.

U julu 2019. objavljeno je da je Hadžibegić postao novi selektor reprezentacije Crne Gore. Kormilo Crnogoraca je napustio u decembru 2020. godine.

Vodio i Crnu Goru

Posljednji angažman imao je između jula i septembra u alžirskom klubu MC Alger.

Podsjetimo, Petev je nedavno osvojio sa “Zmajevima” prvo mjesto u grupi 3 Lige B u Ligi nacija. To je značilo i plasman u najviši rang, A-diviziju Lige nacije, u idućem ciklusu, kao i mjesto u baražu za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Euro ćemo prije toga pokušati izboriti kroz kvalifikacije u grupi J. Rivali za dva mjesta koja vode direktno na završnicu bit će nam Portugal, Island, Luksemburg, Slovačka i Lihtenštajn.

Prvi mečevi u kvalifikacijama “Zmajeve” očekuju u martu ove godine.