Nova reprezentacija u kvalifikacijama? Na kraju su svijeta, FIFA zonu još ne znaju, ali spremni su!

.
Utakmice bi mogli igrati u dvorani

 

Kvalifikacije za Mundijal 2026 godine su uveliko počele u nekim FIFA zonama, tačnije u Južnoj Americi i Aziji, a uskoro kreću borbe i na ostalim kontinentima. Na Mundijalu će učestvovati po prvi put 48 reprezentacija, tako da će biti velike borbe kroz kvalifikacije.

Već se lagano pripremaju tereni i za kvalifikacije za Mundijal 2030. godine, a tu bi mogli gledati i jednu novu reprezentaciju.

Fudbal na Grenlandu se igra aktivno od 1959. godine, ali njihova fudbalska reprezentacija još uvijek nije punopravni član FIFA-e, no to bi se uskoro moglo završiti. Na Grenlandu žele da njihova reprezentacija zaigra kvalifikacije za Mundijal 2030. godine, ali postoji jedan upitnik oko cijele priče.

FIFA bi trebala usaglasiti u kojoj će zoni zaigrati Grenland? Rukometne reprezentacije ove države sa sjevera igraju prvenstva Sjeverne i Centralne Amerike, dok je recimo Grenland dio danskog kraljevstva kao Farska Ostrva, tako da imaju mogućnost i da igraju evropske kvalifikacije.

Da malo bolje prbiližimo sliku. Razlog za pomenute upitnike je Artičko ostrvo koje se nalazi u Sjevernoj Americi, i geografski i etnički, ali politički i historijski Grenland je bliži Evropi. Atlantski okean nalazi se južno od Grenlanda, Artički okean na sjeveru, Buffinov zaljev i Kanada na zapadu. Grenland je najveće ostrvo i najveća teritorija koja nije nezavisna.

To bi se trebalo uskoro definisati, a i tamošnji Fudbalski savez mora biti u papirima tačno definisati kojoj FIFA zoni žele da pripadaju. U slučaju da odluče za evropske kvalifikacije, postoji mogućnost da ih gledamo i u kvalifikacijama za EURO 2028. godine, ako postanu punopravni članovi UEFA-e.

Igrači kadar nepoznat, ali ima fudbalera u Evropi

Grenland ima već aktivnu reprezentaciju, a u posljednjih godinu dana odigrali su tri prijateljske utakmice što dovoljno govori o njihovim ambicijama. Izgubili su od Iraka 0:6, poraženi su od U21 reprezentacije Kosova 0:1, a imaju poraz i od selekcije Bermuda 2:3. Ranije su odigrali i dva prijateljska duela sa Farskim Ostrvima.

U narednom periodu Grenland namjerava odigrati prijateljske utakmice protiv Islanda, Farskih Ostrva, a postoji mogućnosti i odigravanja utakmice protiv Kanade, ali na neutralnom terenu.

Njihova prva zvijezda je Mathias Christensen koji igra za danski Helsingor, Rene Eriksen Petersen igra za Klaksvik na Farskim ostrvima kojeg ove sezone gledamo u Konferencijskoj ligi. Adam Eijer igra za danski Koge. Nemo Thomsen je član danskog Koldinga. Ima Grenland igrača i u Norveškoj, Švedskoj, tako da bi mogli napraviti respektabilnu selekciju koja ne bi bila baš za popravljanje gol razlike. Također pojedini fudbaleri u Evropi vuku porijeklo iz ove zemlje sa dalekog sjevera pa bi mogli sklopiti zanimljiv tim.

Paralelno sa seniorskim timom Gernland bi aktivirao i mlađe selekcije od U15 do U21, kao i ženske fudbalske selekcije, gdje bi mogli biti ozbiljni jer dosta igračica Grenlanda igra u Danskoj u veoma jakim klubovima kada je u pitanju ženski evropski fudbal.

Novi stadion u planu, utakmice u dvorani

Grenalnd 81% prekrivaju voda i led, a prema posljednjim podacima na Grenalndu živi oko 55.000 stanovnika i oko 90% je smješteno u glavnom gradu Nuuku koji ima i fudbalske terene. Neki su u nevjerovatnom pejzažu, vode, leda i čudesne prirode, a Nuuk u planu ima i gradnju stadiona koji bi imao oblik školjke, bio bi prekriven tokom cijele godine kao neki vid dvorane, tako da bi Grenland mogao igrati utakmice i zimi kada vladaju veliki minusi i ne bi moralo domaće utakmice igrati u Danskoj.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Grenland ima svoj šampionat koji broji deset klubova, a najtrofejnija ekipa je B-67 Nuuk koja je bila 13 puta prvak Grenlanda. Fudbal ne Grenlandu se igra preko šest decenija, ali nisu nikad ozbiljno razmišljali zvaničnim utakmicama, ali sada je druga klima.

Problem bi možda bio put na Grenland za sve reprezentacije, ali vjerovatno bi se i tu našao kompromis da sve bude kako treba, o tim stvarima FIFA, ali i UEFA vode mnogo računa.

Još je pitnika oko Grenlanda, ali iz dana u dan je jasnije i izglednije da ćemo u skorijoj budućnosti dobiti novu reprezentaciju na fudbalskoj mapi. Ako se odluče za UEFA-u mogli bi ih gledati već u kvalifikacijama za EURO 2028. godine kao jednog od potencijalnih rivala reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U slučaju da se odluče za CONCACAF zonu, gledali bi ih u kvalifikacijama za Mundijal 2030. godine. Priča je sve aktivnija i uskoro nam stiže jedna reprezentacija koja će biti velika atrakcija u svjetskom fudbalu, ako ništa zbog putovanja na njihove utakmice kojima budu domaćini.