O meču Celtica i Barce se i sad govori, škotski klub je i autor "najšokantnijeg poraza u historiji"

Ne treba dodatno pričati o tome ko je favorit u duelu škotskog i bh. prvaka, s tim da je u nogmetu sve moguće i na Koševu će barem malo vjerovati u čuda i prolaz dalje.

A Celtic je kroz historiju odigrao na stotine velikih utakmica, protiv Barcelone, Bayerna, Reala, Juventusa, Intera, Milan...

U historiju se Celtic upisao kada je pobijedio Barcelonu 2012. godine s najmanjim posjedoem ikad.

Barcelona je nakon zvižduka suca imala posjed lopte od 89%, dok je Celtic imao svega 11%, tvrde zvanični podaci krovne evropske nogometne federacije (UEFA). Paradoksalno, Škoti su ipak na kraju slavili pobjedu.

Ako pogledate podatke koji su objavljeni, statistika posjeda lopte u drugoj polovici utakmice je zaista šokantna. Ako je Barcelona u prvom dijelu meča imala posjed od 82%, a Celtic od 18%, to znači da su u drugom dijelu Katalonci imali nevjerovatnih 97% loptu pod svojim nogama, a Škoti bijednih 3%.

U prevodu, 59 minuta i 56 sekundi je stvarno vrijeme igre, od toga je lopta u nogama Barce bila 53 minute i pet sekudni, a Celtic ju je držao svega šest minuta i 51 sekundu.

To je bio jedinstven slučaj u svijetu nogometa, ali Celtic je pokazao da se može pobijediti i da je rezultat na kraju i najvažniji.

Isti taj Celtic je znao i da razočara. U sezoni 2016/17 u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka poražen je od gibraltarskog Lincolna.

Ova pobjeda Lincolna se smatra jednom od najvećih u nogmetu. U to je vrijeme gibraltarska Premier liga bila među najnižim rangiranim nogometnim ligama po UEFA koeficijentu.

Za Celtic su tada igrali mnogi poznati igrači Scott Brown, Kieran Tierny, golman Craig Gordon (svi i danas igraju), zatim Moussa Dembele, Tom Rogić, Bir Bitton, Efe Ambrose, Mikael Lustig...

Ipak, Cefltic je u revanšu slavio s 3:0 i prošao dalje, a te sezone je izgubio ukupno još samo četiri utakmice. Tada su sa Brendanom Rodgersom igrači Celtica osvojili sve u Škotskoj.

Sve ovo govori da Sarajevo može nečemu da se nada i da je ovo takav sport gdje je sve moguće, pa i da dobiješ ako imaš 11 posto posjed lopte, a i izgubiš od amaterske ekipe s Gibraltara.