Obradovao se uspomeni: Džeko sa dva pogotka srušio Brotnjo, kapitenska traka kod Jamaka...

.
Obradovao se uspomeni: Džeko sa dva pogotka srušio Brotnjo, kapitenska traka kod Jamaka...

 

Omladinske lige FBiH nekada su bile 'velike utakmice' za mnoge danas itekako uspješne nogometaše. Mreže je svojim vršnjacima 'tresao' i Edin Džeko, ali i brojni drugi koji se i danas sigurno prisjete utakmica, iako je od toga prošlo skoro pa dvadeset godina.

Tako su se iz Nogometnog saveza Federacije putem veoma aktivne Instagram stranice prisjetili utakmice Omladinske lige FBiH između juniora Željezničara i Brotnja iz Čitluka odigrane 1. aprila 2004. godine.

Meč je odigran u Ilijašu, a Željezničar je slavio sa 3:0 uz dva pogotka upravo Džeke, kapitena naše nogometne reprezentacije i člana italijanskog Intera. Jedan pogodak postigao je Benjamin Kesedžić.

Džeko je već tada briljirao, nastupao i za prvi tim (debi upisao protiv Žepča 3.augusta 2003.godine) i jasno je bilo da će biti velika zvijezda uz naravno sportsku sreću koja je itekako potrebna. Kapiten juniorske selekcije Željezničara bio je Nermin Jamak, danas član Famosa iz Hrasnice, jedan od najvećih 'majstora' koji su igrali u Premijer ligi naše zemlje.

 

 

U timu je bio i Aldin Kukić, kojem se kao i Džeki predviđala velika karijera, ali to se nije ostvarilo. Svakako vrijedi izdvojiti i Armina Kapetana, koji je također ostavio kasnije trag u Premijer ligi, a danas je trener u NK Romari Vitez. U istom timu bio je i Dino Muharemović, danas uspješni ugostitelj, tačnije vlasnik kafića Mon Cheri na Malti (Sarajevo).

U timu su bili i Emil Kajgan, Emir Hondo,  Jasmin Islamagić, Damir Hasković, Haris Spahić..., a na klupi majstor malog nogometa Dražen Novoselac, te Benjamin Beranek, Kenan Topalović, Muhamed Devlić...  Na klupi Željezničara su bili Samir Jahić, Edin Sprečo i Rade Matić, koji su imali ulogu trenera i predstavnika kluba.

Kod Brotnja, nekadašnjeg prvaka naše zemlje, u timu su se našli Dragan Petrović, Mario Miličević, Nikola Zubac, Tomislav Dodig, Pero Bevanda, Antonio Čović, Marko Pervan...

Treba istaći da je objavu na Instagramu podijelio i sam Džeko, te sigurno 'vratio' film na ovaj period i sam meč sa klubom iz Čitluka, koji je danas tek u trećem rangu bh. nogometa.

Pravdu na navedenom meču dijelili su Emir Alečković, te njegovi pomoćnici Suvad Spahić i Ibro Ibrahimović. Delegat je bio Mustafa Tabak.

Za mnoge Omladinske lige danas su potpuno slabije u odnosu na raniji period, pojedini klubovi omladinske selekcije imaju tek da što moraju poštovati pravila Saveza, a talenata je sva manje. Sve manje je i onih koji svoju budućnost vide u nogometu, pa nakon sam par godina u omladinskim selekcijama i završavaju svoje 'karijere'.

Tek rijetki naprave iskorak, a ključni problem je situacija kada iz juniorske selekcije trebaju 'preseliti' u prvi tim, seniorsku momčad. Treneri im vrlo malo vjeruju, uslijede i posudbe, a mnogi i krenu u neke nove izazove, vrlo često bez jasnog plana.

 Nadamo se da će klubovi promijeniti 'politiku' u budućnosti i sve više pružati priliku nogometašima iz vlastitog kadra. Svakako da je potreban određeni period kako bi se prilagodili starijim kolegama, te vjeruja u njih, a klubovi bi samim time mogli u budućnosti napuniti i svoju kasu u svakom narednom transferu, kao što je to bilo u slučaju Edina Džeke čiji je svaki transfer na Grbavici dočekan uz osmijeh.