Nešto sasvim novo i za mnoge neprihvatljivo: Od 2024. nova Liga prvaka

Od 2024. godine mogli bismo gledati nešto sasvim drugačije kada je Liga prvaka u pitanju.

Veliki klubovi spremaju da se "otcijepe" od malih, spremni su da se formira nova Liga prvaka.

Želi se oformiti sistem u kojem će bogati igrati samo s bogatima kako bi se njihova zarada još povećala.

U UEFA-i ne žele ništa da komentarišu, ali mediji su se pozabavili tim pitanjem. Ugledni New York Times tvrdi kako je jedan od glavnih planova za restrukturiranje Lige prvaka da se formira poluzatvoreni sistem takmičenja u kojem bi 24 elitne ekipe imali zagarantovano mjesto u Ligi prvaka bez obzira kako se završi sezona.

Četiri ekipe bi u to društvo upale kroz Evropsku ligu, dakle polufinalisti tog turnira, dok bi preostala četiri mjesta bila namijenjena ekipama iz kvalifikacija.

Klubovi ne bi bili podijeljeni u osam grupa, već u četiri grupe sa po osam ekipa, čime bi se imalo veći broj spektakularnih utakmica i donijelo bi naravno veću zaradu.

U nokaut fazu išla bi po četiri najbolja kluba iz svake grupe, a ostali bi razigravali za ostanak. Ispadanja bi bilo, no bilo bi kontrolisano. Sastav lige se ne bi mogao mijenjati u velikoj mjeri.

Detalji tek treba da se objave, no ova ideja mnogima se ne dopada, no nečije interese će zadovoljiti.

Definitivno bi se izgubila smisao ovog takmičenja jer bi promjene bile ogromne, no na svašta smo se već navikli, pa valjda ćemo i na ovakvu Ligu prvaka, naravno ukoliko se obistine sve te glasine oko promjene sistema takmičenja.