Od zvaničnika engleske Premier lige zatraženo da nakratko prekinu utakmice tokom ramazana

as

Od zvaničnika Premier lige i Engleske nogometne lige (EFL) zatraženo je da igračima omoguće da konzumiraju hranu tokom večernjih utakmica tokom mjeseca ramazana, navode izvori za ESPN.

Postoji niz nogometaša, uključujući N'Golo Kantea iz Chelseaja, Mohameda Salaha iz Liverpoola i Ilkaya Gundogana iz Manchester Cityja, za koje se očekuje da će postiti tokom dana u skladu s jednim od pet stubova islama.

Ramazan počinje u srijedu i završava 21. aprila. Izvori su za ESPN rekli da je nakon konsultacija s relevantnim administratorima lige, sudačko tijelo (PGMOL) obavijestilo suce da se raspitaju hoće li će to odnositi na neke igrače ili članove kada klubovi razmijene sastave prije početka utakmice tokom ovog razdoblja.

Tada će se omogućiti prekid utakmice kako bi se klupskom osoblju, igračima i službenim osobama utakmice omogućilo da se osvježe uz rub terena i uzmu tekućinu ili energetske pločice.

Vjeruje se da je utakmica između Leicester Cityja i Crystal Palacea u aprilu 2021. bila prva u ligi koja je prekinuta kako bi se omogućilo muslimanskim igračima da konzumiraju hranu tokom utakmice.

Zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija. Prvi dan posta bit će u četvrtak, 23. marta.

Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika. Bajram-namaz je u petak, 21. aprila.