Odbojkašice izbjegle iz Ukrajine stigle u Mostar i smještene u Studentski centar

.
Odbojkašice izbjegle od ruske agresije u Ukrajini nakon višednevnog putovanja su stigle u Mostar gdje su dobile potpunu brigu u Studentskom centru Mostar.

Radi se o sedam igračica odbojkaškog kluba Balta, među kojima je i maloljetni sin jedne od članica, dok im tri igračice nisu uspjele izaći iz okruženog Kijeva.

One su u najveći grad na Neretvi došle na poziv direktora Studentskog centra Mostar Dragana Mikulića, koji je lokalnim medijima kazao kako su im osigurani maksimalni uslovi da bi nastavile sa normalnim životom.

Uz smještaj i hranu su odbojkašicama omogućene i sportske aktivnosti, te će se uz treninge u fitness centru aktivno uključiti u rad Studentskog odbojkaškog kluba Mostar, koji djeluje pod okriljem navedene institucije.

Izbjegle igračice su u Mostar stigle umorne i iscrpljene od putovanja koje je prema njihovom kazivanju bilo posebno traumatično na granici sa Srbijom gdje su zadržane čak devet sati.

U Ukrajini, su im ostali očevi, muževi, braća, prijatelji, a one se nadaju kako će priče Ukrajinaca doprijeti do svih relevantnih osoba koje rusku agresiju u njihovoj zemlji mogu zaustaviti , kako bi se što prije mit uspostavio i one vratile u svoju domovinu.

U Mostaru je i Izbjegličko-prihvatni centru Salakovac u potpunosti prazan i spreman primiti 200 izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine, ali još nemaju najave njihovog dolaska.

FOTO: Pogled.ba