Ono što Katar radi već prelazi sve granice: Iranku s nacrtanim crnim suzama izbacili sa stadiona

l
Iranska reprezentacija danas je s dva gola u nadoknadi pobijedila Wales s 2:0 i zadržala šanse da se plasira u osminu finala Svjetskog prvenstva. U meču odluke igrat će protiv Sjedinjenih Država.

Iranci slave pobjedu unatoč svim nedaćama. Zbog ogromnih protesta u državi, pravo je pitanje kako su uopšte i došli u Katar, a oni nakon dva gola Englezima, doduše u 6.2 porazu, danas postignu još dva gola Velšanian i mogu čak da naprave veliki rezultat i odu u nokaut fazu.

Iranci i Iranke na sve načine žele da iskažu podršku velikim protestima koji su zahvatili zemlju.

Zaštitari su danas jednu od Iranki izbacili sa stadiona. Žena je dala jasan znak solidarnosti s protestima koji su u toku.

Sve zahvaljujući majici s kojom je žena ušla na stadion Ahmed bin Ali u Al Rayyanu. Nosila je ime Mahse Amini, koju je početkom septembra nasmrt pretukla "moralna" policija jer se nije propisno obukla. Ispod imena nalazi se simboličan broj "22", koji označava dob preminule žene.

Ženu, koja je osim majice na licu imala nacionalne boje i crne suze, upitalo je osiguranje stadiona. To je odmah pokrenulo lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama.
"Preglupi su da shvate da svaki put kada ovako reagiraju jačaju stvar koju očajnički žele ušutkati", objavio je novinar Oliver Kay na Twitteru.

Skandalozni događaji potaknuli su proteste protiv iranskih vlasti, kojem se pridružuje sve više građana. Žene u Iranu su u znak protesta počele šišati kosu i paliti hidžabe, htjele su se izboriti za svoja prava.

S vremenom su im se pridružili i muškarci, a protesti su poprimili protuvladin karakter. Prema podacima agencijea, u protestima je život izgubilo 410 osoba, među kojima 58 maloljetnika, a više od 17.000 ih je privedeno, odnosno uhapšeno.

Iranski nogometaši odbili su pjevati himnu u 1. kolu protiv Engleske, na taj način okrenuvši leđa iranskim vlastima.

Prije današnje utakmice s Walesom stigla je vijest iz Irana o hapšenju bivšeg nogometnog reprezentativca Vorija Ghafourija "zbog vrijeđanja nacionalne nogometne reprezentacije i propagande protiv vlade".

Ghafouri, koji nije izabran za odlazak na Svjetsko prvenstvo, bio je otvoreni kritičar iranskih vlasti tokom cijele svoje karijere. Usprotivio se dugogodišnjoj zabrani prisustvu žena na muškim nogometnim utakmicama, kao i iranskoj konfrontirajućoj vanjskoj politici, koja je dovela do paralizirajućih zapadnih sankcija.

Posebne emocije na licu Portugalca

Selektor Carlos Queiroz nije obuzdao svoje emocije, a igrači su pokazali svu naklonost koju osjećaju prema portugalskom treneru, koji ih je pokušao zaštititi od zahtjevnog konteksta oko njih, zbog dešavanja koja se proživljavaju u Iranu.

Iranski igrači demonstrirali su protiv režima, stali dakle u odbranu prava žena u toj zemlji, izlažući opasnosti svoje porodice.

Queiroza su svi zagrlili i lansirali u zrak. Tek je to treća pobjeda Iranaca na svjetskim prvenstvima, a sve su osvojili s Queirozom kao selektorom. Prva njihova pobjeda nad nekom evropskom selekcijom i možda najveća u historiji tog nogometnog saveza.