Osniva li Erdoganova stranka ogranak u Njemačkoj?

.
Njemački političari su sa zabrinutošću komentarisali navode o mogućem osnivanju ogranka stranke turskog predsjednika u Njemačkoj. Partija pravde i razvoja (AKP) Recepa Erdogana navodno će se proširiti na Njemačku za izbore za Evropski parlament u junu.

"Meni je važno da jasno stavimo do znanja našim sugrađanima turskog porijekla da pripadaju Njemačkoj, da smo jedan narod", rekla je predsjednica socijaldemokrata (SPD) Saskia Esken.

 

Za televiziju Welt kazala je: "Nećemo dozvoliti da se vlasti približe desničarske ekstremističke snage koje žele da deportuju migrante. Neprihvatljivo je isto tako i da Erdoganova stranka u Njemačkoj pravi podjele", istakla je Esken. 

"Erdoganov ogranak koji ovdje učestvuje na izborima je posljednje što nam treba", napisao je na platformi X ministar poljoprivrede Cem Özdemir, član Zelenih.

 

Bild am Sonntag je prethodno objavio izvještaj o osnivanju "turske islamističke partije" pod nazivom DAVA (Demokratska alijansa za pluralizam i pokret).

Kao glavni kandidati DAVA za izbore za Evropski parlament spominju se četiri osobe koje su ranije povezivane sa AKP ili organizacijama koje su joj bliske, prema deklaraciji o osnivanju stranke.

 

Bild navodi da je imao uvid u dokument.

Ogranak AKP bio bi "još jedna ekstremistička stranka u zemlji", ocijenio je isto na X funkcioner demokršćana (CDU) u Bundestagu Jens Spahn.

Vlada "ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da olako shvata osnivanje partije", rekao je za Bild ekspert za unutrašnje poslove CDU Cristoph de Vries.

Važno je da organi bezbijednosti pomno prate sve aktivnosti ove stranke i njene veze sa turskom vladom i intervenišu u slučaju direktnog utjecaja turske vlade, prenosi dpa.