Osvojila srebro na Olimpijskim igrama, dala medalju na aukciju kako bi spasila život djetetu

asd
Svega dvije sedmice nakon osvajanja srebrne olimpijske medalje u Tokyju, poljska bacačica koplja Maria Andrejczyk je svoju medalju stavila na aukciju. Sve kako bi pomogla osmomjesečnom dječaku koji treba operaciju srca.

11. kolovoza je najavila humanitarnu aukciju na Facebooku, 5 dana nakon Tokyja. Miloszek Malysa je dječak koji je trebao otputovati iz Poljske na sveučilište Stanford u Kaliforniji kako bi ga operirali. Andrejczyk ga ne poznaje, ali se odlučila uključiti i pomoći.

Maleni dječak je trebao 1.5 milijuna poljskih zlota za put i operaciju (cca 2.5 milijuna kuna). Pola sredstava je skupljeno, a poljska bacačica koplja je tada odlučila staviti medalju na aukciju.

Sama Andrejczyk je preživjela rak. 2018. su joj otkrili osteosarkom, tip raka koji raste u ćelijama koje formiraju kosti. Brzom reakcijom i operacijom je njezin život spašen pa je mogla nastaviti s treningom za Olimpijske igre u Tokyju. Iako je osvojila srebro, veću vrijednost je vidjela u spašavanju života.

“Medalja je samo predmet, ali može imati veliku vrijednost za druge. Srebro može spasiti život umjesto da skuplja prašinu u ormaru. Zato sam odlučila staviti medalju na aukciju kako bih pomogla bolesnoj djeci.”

Cilj aukcije je dosegnut, poljski lanac trgovina Zabka je osvojio aukciju, ali su odlučili ostaviti medalju Mariji Andrejczyk. Mi ne plačemo, ti plačeš.