Otac bivšeg fudbalera Barcelone uzeo pušku u Kijevu u 68. godini

123
Moj otac ima 68 godina, ali se prijavio kao dragovoljac u obranu Ukrajine

Iako su ukrajinske vlasti odmah na početku ruske agresije proglasile opću mobilizaciju, te zabranili izlazak iz države svim muškarcima u dobi od 18 do 60 godina, neki ipak (bilo mlađi ili stariji od navedene dobi) posežu za oružjem ne bi li branili svije kućne pragove. Jedan od takvih primjera je otac Dmitra Čigrinskog (35), nekadašnjeg ukrajinskog nogometnog reprezentativca i bivšeg stopera Barcelone, prenosi SN. 

- Moj otac ima 68 godina, ali se prijavio kao dragovoljac u obranu Ukrajine. Bio je ranije u vojsci, ona mu nije potpuno strana. Ovo nije samo rat za Ukrajinu, već i za humanost - rekao je Dmitro Čigrinskij o potezu svojeg oca. 

Čigrinskij inače još uvijek igra nogomet, nastupa za grčki Ionikos...

Inače, u glavni katalonski grad je stigao 2009. godine iz Šahtara, međutim u Barci koju je vodio Pep Gvardiola (Guardiola) i koja je tada bila na vrhuncu uspješnosti, Čigrinskij se baš nije snašao. Doveden je za 25 miliona eura, odigrao je samo jednu sezonu, 12 utakmica, u pravilu ulazeći s klupe. Već 2010. godine se vratio u Šahtar. Njegova porodiva je godinama već u Kijevu, s izbijanjem rata supruga mu je uspjela pobjeći u Poljsku, dok je Dmitro i dalje u Grčkoj. Za razliku od 68-godišnjeg oca koji je negdje na ulicama Kijeva...