Ovo je zaista prava misterija: Pilot nije imao licencu, bio je "do guše" u dugovima

Nestanak aviona koji je prevozio argentinskog napadača Emiliana Salu (28) iz Nantesa u Cardiff potresao je fudbalski svijet.

Sala je privatnim letom u ponedjeljak navečer krenuo prema Cardiffu, ali je avion nestao sa radara i od toga se fudbaleru, te pilotu Daveu Ibbotsonu gubi svaki trag.

Informacije koje se pojavljuju u engleskim medijima prave pravu misteriju od nestanka 28-godišnjeg fudbalera, a došlo se do nekih zaista nevjerovatnih podataka o pilotu.

Dave Ibbotson (59) koji je prevozio Salu, nije imao licencu za komercijalne letove. Nije mu to bio glavni izvor prihoda već je radio kao instalater grijanja, te kao DJ.

Također, otkriveno je kako je 59-godišnji pilot bio u popriličnim dugovima. Gušio se u dugu od 18.000 funti, pa je misterija oko nestanka nakon ovih riječi još i veća.

Njegove riječi da je malo "zahrđao" što se leta teče po riječima neimenovanog prijatelja jednostavno nisu tačne, prenosi SportSport.ba.

"Dave je odličan pilot sa hiljadama sati leta i ako je rekao da je zahrđao, šalio se. Radio je ovaj posao iz zabave i nikad mu to nije bio izvor zarade u proteklih 20 godine. Nikad ne bi letio avionom kojeg ne poznaje", rekao je prijatelj za The Sun, te je dodao:

"Radio je kao instalater grijanja, ali je također radio i kao DJ. Puštao je dobre stare stvari, bio je pun života i glavni zabavljač", istakao je jedan od prijatelja.

Dosta je nelogičnosti u nestanku aviona

Potraga za argentinskim fudbalerom Emilianom Salom (28) okončana je jučer.

Nestali avion nije pronađen u protekla tri dana, pa su spasioci jučer odlučili da okončaju potragu, a Sala i pilot su proglašeni mrtvim.

"Donijeta je teška odluka. Usprkos velikim naprorima i pretraženom području, pregledanim satelitskim snimcina, nismo uspjeli da pronađemo nijedan trag", saopšteno je iz policije.

Potraga je dakle obustavljena, ali istraga ostaje otvorena. Sali se gubi svaki trag od ponedjeljka, kada se sumnja da je avion pao u Engleski kanal, a postoji i dosta nelogičnosti u ovom slučaju.

Četiri od njih se posebno izdvajaju:

- Zamjena pilota

Avionom Piper Malibu PA-46 pilotirao je Dave Ibbotson. Interesantno je da je carinsku kontrolu u Nantesu prošao drugi pilot Dave Henderson, koji se nije ukrcao na avion. Ostaje zagonetka zašto je došlo do zamjene pilota.

- Avion poletio tek iz četvrtog pokušaja

Engleski mediji objavili su da je avion poletio tek iz četvrtog pokušaja. Pretpostavlja se da je uzrok tome loše vrijeme i svi su u nevjerici zbog činjenice da pilot nije odložio let za jutro. Također, kruže priče kako je pilot neposredno prije polijetanja priznao da je malo "zahrđao" što se tiče letenja.

- Paiper Malibu nije predviđen za ovakve letove

Piper Malibu je mali avion i nije predviđen za zahtjevne noćne letove. Sala je č ak tokom leta javio da će se avion srušiti, ali je pitanje, gdje je toliko napadač žurio. Ovaj avion nema crnu kutiju i ako se nađu ostaci, nikad se neće saznati uzrok pada. Cardiff je nudio Sali organizaciju leta, on je to odbio, jer je imao svoje planove.

- Zahtjev za promjenu visine

Avion je sa radara nestao na oko 13 kilometara od obale. Nelogično je da je pilot od kontrole leta tražio da se sa 1500 metara spusti na 700. Misterije je zašto je uputio takav zahtjev.

Mnogo je nejasnoća oko nestanka Sale i Ibbotsona, ali nada da su živi skoro da ne postoji.