Ovo što je City uradio u prijelaznom roku se ne pamti, neće više biti sinonim za trošenje

Manchester City
Ekipa Manchester Cityja često je na meti kritičara zbog velike potrošnje tokom prijelaznih rokova, ali će ljeto ostati upamćeno po nevjerovatnom poslu kojeg su Građani obavili.

 

Samo četiri ekipe poslovale su u plusu na transfer tržištu u Premier ligi proteklog ljeta. To su Brighton, Manchester City, Leicester i Leeds. Svi ostali klubovi više su potrošili, nego što su zaradili.

Iako je i dalje najjači tim u Engleskoj, a vjerovatno i u Evropi, Manchester City je prodao igrače u vrijednosti od 223 miliona eura što je rekord za neki od britanskih klubova u jednom prijelaznom roku.

Kada uzmemo u obzir kalendarsku godinu, Manchester City je prodao igrače za impozantnu cifru od 286,5 miliona eura.

City je najviše novca zaradio prodajama Gabriela Jesusa (Arsenal), Oleksandra Zinčenka (Arsenal) te Raheema Sterlinga (Chelsea).

 

Koliko je dobar prijelazni rok odradio Manchester City potvrđuje i naredni podatak. Građani su doveli Kalvina Phillipsa, Stefana Ortegu, Sergija Gomeza, Manuela Akanjija i Erling Haaland i zaradili 70 miliona eura tokom prijelaznog roka koji je iza nas.

Najveći minus od 273 miliona eura tokom prethodnog ljeta ostvario je Chelsea, a prati ga Manchester United (226 miliona eura) i ekipa koja je, vjerovali ili ne, dovela 21 novog igrača, a to je Nottingham Forest (196 miliona eura).