Pet milimetara do smrti: Golman PSG-a izgubio 20 kilograma, otkriveni detalji teške povrede

golman
Golman PSG-a Sergio Rico (29) polako se oporavlja od teške povrede glave koju je doživio krajem maja ove godine, kada se njegov konj sudario s drugim odbjeglim konjem, nakon čega je kopitom dobio udarac u glavu.

 

Rico je prema prvim informacijama španskih medija tada slomio vratne kralješke i pretrpio moždani udar, a srećom po njega, hitna pomoć je ubrzo došla i helikopterom ga prebacila u bolnicu u Sevillu, gdje mu je zahvaljujući broj reakciji spašen život.

Nakon toga, uslijedio je jednoipomjesečni proces oporavak na dijelu intenzivne njege, a The Athletic sada piše da je Rico izgubio više od 20 kilograma dok je bio u komi te blizu 30 posto mišićne mase.

Povrijedio je, kako se navodi, vrat i glavu, a najveću sreću je imao u činjenici da nije došlo do povrede kičmene moždine. Doktori su procijenili da bi Rico gotovo sigurno preminuo da je rana bila dublja samo pola centimetra, tačnije pet milimetara.

"Vidimo svjetlo na kraju tunela. Idemo korak po korak. Znala sam od početka da će se izvući jer je šampion", rekla je Ricova supruga Alba Silva za španske medije.

Istakla je i to da je Rico bio svjestan kad su se članovi njegove porodice pojavili pred njim te ih je pozdravio s nekoliko pokreta.

"Sergio komunicira. Savršeno dobro zna ko smo, sjećanje mu se vratilo", dodala je supruga nogometaša.

Rico još uvijek ne može pričati, već samo komunicira očima, dodaje The Athletic u svom tekstu, ali napominje da su pozitivne vijesti i to da mu je stanje svakim danom sve bolje.

Na kraju dodaju da je veliko pitanje da li će ovaj Španac ikada više igrati nogomet, odnosno da li će se ikada moći vratiti na gol, a ugovor sa PSG-om mu traje još ove godine.