Pet sportova kojima i dalje raste popularnost

.
Zahvaljujući svojoj atraktivnosti, kao i vrhunskim natjecateljima koji ih promoviraju, neki sportovi nezadrživo rastu iz godine u godinu, bez obzira na veliku bazu fanovu koju već imaju.

Sport jača natjecateljski duh, donosi uzbuđenje i najčešće je potpuno nepredvidljiv. Baš zbog toga ovaj oblik zabave ima svoje poklonike u svakom kutku svijeta, s milijardama ljudi koji su spremni hipnotizirano gledati najveća natjecanja.

I dok se neki sportovi poput vaterpola i rukometa slabo prilagođavaju modernim vremenima, drugima sasvim dobro ide. Izdvajamo pet sportova kojima i dalje raste popularnost u 2023. godini, unatoč tome što su već stvorili čvrstu bazu dugogodišnjih fanova, spremnih uložiti svoje vrijeme i novac kako bi podržali igrače i bili dio spektakla.

Nogomet

Iako se ponekad čini da nogomet ne može biti popularniji nego što već jest, brojke pokazuju da se sport broj 1 na svijetu i dalje nastavlja širiti.

O tome svjedoči i to što se danas u online kladionicama poput Bet365 možete kladiti na gotovo svaku nacionalnu nogometnu ligu koja postoji, dok to nije slučaj s ostalim sportovima, uz koje vam bookmakeri nude uglavnom oklade samo na najuglednija i najpoznatija natjecanja.

Prema posljednjim istraživanjima broj zaljubljenika koji redovito gledaju nogomet premašio je brojku od 4 milijarde, a ako uzmemo u obzir samo Svjetsko prvenstvo u Kataru ta brojka još je veća, jer je utakmice gledalo čak 5,4 milijarde ljudi. Prostor za rast nogomet još uvijek pronalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji i Kini, kao i u Africi koja ga polako počinje obožavati jednako kao i Europa.

Formula 1

Padu gledanosti Formule 1 posljednjih godina došao je kraj. Dapače, došlo je do preokreta i ogromnog rasta popularnosti elitnog automobilističkog natjecanja u zadnje tri sezone, a svi uključeni u F1 utrkivanje napokon dobro zarađuju.

Do skoka popularnosti došlo je prije svega zbog žestokog rivaliteta Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena, koji je u 2021. godini kulminirao dramatičnom završnicom u Abu Dhabiju.

Čini se također da američki vlasnici bolje vode Formulu 1 od Bernieja Ecclestonea, kako na društvenim mrežama, tako i po pitanju tehničkih pravila i izbora staza. Ne zaboravimo ni Netflix, odnosno dokumentarac "Drive to Survive", uz koji je popularnost F1 utrka dodatna narasla, posebno među mlađim generacijama.

Padel

Tenis i stolni tenis dobili su konkurenciju u nekoliko novih sportova s lopticom. U Americi je to pickleball, koji se igra s laganom lopticom na skraćenom dvoranskom terenu. U Europi je to pak padel, koji se iz Španjolske proširio na ostatak kontinenta, a došao je i u naše krajeve.

Padel je zabavan zato što se oko terena koji podsjeća na teniski nalazi staklena ograda, od koje odbijenu lopticu imate pravo vratiti protivniku. Zanimljivo je što postoje i vrata koja možete otvoriti i izaći izvan vašeg terena kako biste spasili poen. Reketi su lakši i jednostavniji za korištenje od teniskih što je pogodno za početnike, a profesionalni mečevi mogu biti vrlo uzbudljivi i atraktivni.

Trčanje

Sport bi trebao biti baza zdravog stila života, barem kad je u pitanju onaj rekreativni. Upravo zato je popularnost trčanja i dalje u usponu pa neke utrke poput Wings for Life World Runa mogu okupiti više od sto tisuća natjecatelja.

Za trčanje vam nije potrebno mnogo opreme, a odlično je za izbacivanje stresa iz tijela. Istraživanja su pokazala da je broj trkača na svijetu narastao na više od 600 milijuna, a proizvođači tenisica izdašno financiraju sprintere, kao i trkače na duge pruge, što je učinilo velika natjecanja uzbudljivima i zabavnima za pogledati.

Poker

Kao jedna od rijetkih kartaških igara u kojoj je vještina važnija od sreće, poker je već više od čitavog desetljeća priznat u svijetu kao profesionalni sport, a najveće turnire prenose sportske televizije i u našoj regiji.

Najuspješnijim igračima smiješi se nagrada na Svjetskom prvenstvu do 10 milijuna dolara, a Party Poker sports okuplja brojne kartaške entuzijaste, kako na Internetu, tako i za stvarnim stolovima u kockarnicama.

Procjenjuje se da je broj pokeraša na svijetu porastao na više od 100 milijuna, a veliki turniri na kojima se dijele izdašne nagrade brinu se da ovaj kartaški sport nastavlja rasti iz godine u godinu...